Danimarka’da geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırılar komşu İsveç’te de tartışmalara neden oldu. İsveç’te hükümet Orta Doğu’ya savaşmak için giden İsveç vatandaşlarının pasaportlarına el koymaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak özel bir yasa tasarısı hazırlandı. İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman söz konusu tasarının 2016 yılında meclisten geçip yürürlüğe girmesinin planlandığını söyledi.

Suriye’de devam eden iç savaş dolayısıyla mülteci durumuna düşen 80 binden fazla Suriyeliye kapılarını açan İsveç, bölgede devam eden savaşlara katılmak isteyen İsveçlilere kapıları kapatmaya hazırlanıyor. En büyük endişe Orta Doğu’daki mücadelelere katılmak için ülkeden ayrılan İsveçlilerin ileride geri dönmesi ihtimali. Bu kişilerin İsveç içerisinde terör saldırıları organize etmesinden endişe ediliyor. Bu kapsamda İsveç hükümeti bir dizi yeni önlem almaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak yeni bir anti terör kanun tasarısının hazırlandığı bugün içerisinde İsveç medyasında haberlere konu oldu. Tasarıyla ilgili şimdilik açıklanan tek şey Orta Doğu’daki savaşlara katılmak için ülkeden ayrılmak isteyen İsveçlilerin pasaportuna el konulacağı. Halihazırda İsveç polisinin böyle bir yetkisi bulunmuyor.

İsveç’te İstihbarat Teşkilatı Sapo, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şu ana kadar 32 İsveç vatandaşının IŞİD saflarında savaşırken hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Öte yandan terör uzmanları gerçek sayının bundan daha yüksek olduğunu ifade ediyor.