Türkiye’de 7 Haziran’da gerçekleştirilecek genel seçimler kapsamında İsveç’te oy verme işlemi bu sabah itibariyle başladı. En güneyinden en kuzeyine oldukça uzun bir coğrafyaya sahip ülkede oy verme işleminin tek bir gün ve merkez ile sınırlandırılması ise tepki çekti.

İsveç’in en güneyindeki Malmö şehrinde yaşayan Türkiye kökenli göçmenler, bu duruma isyan etti. Oy kullanabilmek için toplamda bin 300 kilometre yol katetmeleri gerektiğini vurgulayan seçmenler, yetkililere tepki gösteriyor.

Malmö’de faaliyet gösteren İsveçli Genç Türkler Derneği’nin (MUST) Başkanı Bilal Karabudak, durumu büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyor. Malmö’de sandık kurulmamasının yanı sıra oy verme işleminin sadece 1 gün ile sınırlandırılmasının da ayrı bir yanlış olduğunu belirten Karabudak, ‘‘Komşu Danimarka’da insanlar 20 gün boyunca oy kullanabildi. Keşke bize Kopenhag’da oy kullanma hakkı verselerdi. Orası çok daha yakın.’’ diye konuştu.

Adını vermek istemeyen bir gurbetçi ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ‘‘Burada bize yapılan apaçık bir haksızlık var. Birçok insan yaşadığı şehirde oy kullanma hakkına sahipken ben neden oy kullanmak için 1300 kilometre gitmek zorunda kalıyorum. Bu hak mı, adalet mi?’’ diye sordu.

Bir başka seçmen ise söz konusu durumu protesto etmek için oy kullanmayacağını açıkladı.

İsveç genelinde 100 binin üzerinde Türkiye kökenli göçmen yaşıyor. Birçok AB ülkesinin aksine İsveç çifte vatandaşlığa müsaade ettiği için göçmenlerin ciddi bir bölümü Türkiye’deki seçimlerde oy kullanabiliyor.