İsveç’te 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Stockholm’de bulunan Kista Fuar Merkezi’nde oy kullanılmaya devam ediliyor. Ülkede yaşayan 36 bin seçmen, oy kullanma işleminin tek bir gün ve sadece Stockholm ile sınırlandırılmasına büyük tepki gösteriyor.

Avusturya, Belçika ve Almanya’daki 24 gün, ABD’de 16, Norveç’te 9, Bulgaristan’da 3, Azerbaycan’da 2, Bosna-Hersek’te 2 gün oy verme işlemi yapılırken İsveç’teki seçmenler için süre bir günle sınırlandırıldı.

Konuyla ilgili konuşan seçmen Ali Çağay, dünyanın en demokratik ülkesinde demokratik olmayan bir yöntemle oy kullanılmasının üzücü olduğunu söyledi. Ülkede 36 bin seçmenin varlığına dikkat çeken Çağay, “Bugün buraya 20 -25 bin kişi gelse 10 bini oy kullanamayacak. Bunun sorumlusu Yüksek Seçim Kurumu’dur. Ama buna rağmen buradaki vatandaşlarımızın çok ilgili olduğunu görüyorum. Vatandaşlarımız Türkiye’deki anti-demokratik gidişata, diktatörlüğe giden sürece dur demek için burada” dedi.

Stockholm’e 250 km mesafede bulunan Falun kentinden oy vermeye gelen Hamit Koyuncu ise eskiden yurtdışında yaşayanların sadece gümrük kapılarında oy kullanabildiğini, yurt dışı seçmenine bulundukları ülkede oy kullanma hakkının verilmesinin güzel bir şey olduğunu söyledi.

Koyuncu, “Ama keşke daha çok şehirde sandık kurulabilseydi. Biz 250 km mesafeden gelebildik; uzak şehirlerdeki insanlar nasıl gelebilsin. Oy verme işleminin bir güne sıkıştırılması da problem. Bugün çalışan insanlar oy kullanamayacak. İnsanımızın büyük kısmı restoranlarda çalışıyor, Pazar günleri onların en yoğun günlerden biri” dedi.

Demokratik hakkını kullanmaya geldiğini ifade eden Abdullah Bozan da mesafe uzak olduğu için, oy kullanma hakkı olmasına rağmen eşinin gelemediğini söyledi. Bozan, “Kundakta bebeğimiz var. Yolda perişan olacaktı. Bence seçmenin yüzde 50’sinin fazlası sadece mesafeden ve tek günden dolayı oy kullanmayacak” diye konuştu.

YAPILAN İTİRAZ KABUL EDİLMEDİ

Konuyla ilgili konuştuğumuz Büyükelçilik Müsteşarı Taylan Tokmak ise iki seçeneklerinin olduğunu belirterek, “Oy verme işlemini ya çok sandıkla bir günde yapacaktık. Ya da bir sandıkla 24 gün elçilik binasında yapacaktık. Elçilik binasının kapasitesi böyle bir etkinlik için müsait değil. Çünkü bir taraftan konsolosluk hizmetini devam ettirmemiz gerekiyor. Diğer taraftan, sadece bir gün için bile sandık görevlisi bulmada zorlandık. 24 gün için bu daha çok zor olacaktı” diye konuştu. Taylan Tokmak, Kista Fuar Merkezi’nde en azından iki güne yayılmaz mıydı? sorusuna ise “Bu Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararıydı” şeklinde cevap verdi.

Stockholm’deki sivil toplum kuruluşları ve parti temsilcilerinin ortak kararıyla Stockholm Türk Büyükelçiliği vasıtasıyla YSK’ya iletilen ‘İsveç’te seçim süresinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi en az iki güne çıkarılması ve Göteborg, Malmö ve Gävle kentlerinde de sandık kurulması’ talebi de kabul görmemişti.

HDP'DEN OY ÇALMA TEDBİRİ

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) enformasyon standında gönüllü olarak çalışan Ayşe Didar Göktepe, "İki ayrı standımız var. HDP'ye oy verecek seçmenler bize geliyorlar ve isim yazdırıyorlar çünkü oylarının çalınmasını istemiyorlar. Bu şekilde biz bir önlem aldık bundan sonra ne kadar tam olmasa da yüzde yüz yansıtmasa da yine bir şekilde burada HDP’ye na kadar oy verildiğini anlamış olacağız. Ve oylarımızın çalınmasını bu şekilde önlemiş olacağız. Türkiyede sayım yapıldıktan sonra İsveç rakamı belli olduktan sonra HDP'ye İsveç'ten ne kadar oy çıktığını ilan ettiklerinde biz de elimizdeki rakamlarla karşılaştırabileceğiz. İlgi çok iyi. Göteborgdan şu ana kadar iki otobüs geldi. Dört otobüs yolda. Örebrodan, javle’den karlskoga’dan karstandan insanlar akın akın geliyor. Ve bu akşam saat 7’ye adar ddevam edecek. Bir gün olması tabiki çok kötü. Herkes bu konuda huzursuz." diye konuştu.