Almanya’da çalışanların yarısından fazlası hayatında en az bir kere cinsel tacize uğruyor veya cinsel tacize şahit oluyor. Çoğu ise bu konuda sahip oldukları haklardan habersiz.

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin (ADS) bir araştırmasına göre çalışanların yüzde 81’i işverenin personelini aktif bir şekilde cinsel tacizden korumakla yükümlü olduğunu bilmiyor. Yüzde 70’ten fazlası ise çalıştığı işletmede bu konuyla ilgili olarak danışabileceği veya şikayette bulunabileceği bir muhatap tanımıyor.

ADS Müdürü Christine Lüders, “Cinsel taciz, mağdurlar için travmatik sonuçları da beraberinde getirebiliyor, işverenler bilhassa bu sebeple kanunen çalışanlarını korumakla yükümlü. Çalışanların bu haklarını bilmemesi sürdürülemez bir durum.” dedi.

Cinsel tacizin yaptırımsız kalmamasını isteyen Lüders, “Mağdurlar yardım istemeli, işveren de bu yardımı sunmalı. Görünüşe bakılırsa kamu ve özel şirketlerin personel birimleri bunun bilincinde değil.” dedi. ADS’in konuyu araştırmasının sebebi ise Genel Eşit Muamele Kanunu’nun (AGG) cinsel tacizi yasak olan ayrımcılığın bir parçası olarak değerlendirmesi. Dairenin bir başka anketinden çıkan sonuç da personel sorumlularının ve işçi temsilcilerinin bu konudaki durumunu gözler önüne seriyor.

Kamu dairelerinde ve özel şirketlerde görev alan 600’den fazla personel sorumlusu ve işçi temsilcisinin açıklamaları cinsel taciz konusundaki bilgi eksikliğine işaret ediyor. Ankete tabi tutulanların yüzde 60’ı işyerlerinde cinsel tacizden korumaya ilişkin somut bir faaliyete örnek gösteremiyor. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, ADS’in görevlendirdiği Uzman Komisyonu’nun çalışmasına katkıda bulunacak. Lüders, komisyonun amacının temizlikçi kadından yönetici kadına kadar gerçekten herkes için eşitliği sağlamak olduğunu söyledi.

Duisburg Anket Merkezi’nin bir araştırması ise cinsel taciz kavramı ile yaşanmış taciz arasında farklılık olduğunu gösteriyor. Buna göre kanun cinsel taciz olarak nitelediği halde bunu bu şekilde algılamayanlar az değil. Kadınların yüzde 17’si ile erkeklerin yüzde 7’si işyerinde cinsel tacize uğradıklarını söylüyor. Ancak kendilerine, ‘arzu edilmeyen belli cinsel davranışlar’, ‘arzu edilmeyen belli hareket ve talepler’, ‘belli cinsel dokunuşlar’, cinsel içerikli imalar’ gibi kanunun doğrudan cinsel taciz saydığı durumlar sorulduğunda, buna maruz kalan kadınların oranı yüzde 49, erkeklerinki ise yüzde 56’ya çıkıyor.