Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Avrupa’da birçok ülkede yargı bağımsızlığının olmaması ve basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin demokrasi için en büyük zorluklar olduğunu vurguladı.

Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülke ile ilgili son raporu, kıtada demokratik eksikliklerin, zannedildiğinden daha büyük, derin ve yaygın olduğunu gösterdi. Raporla ilgili açıklama yapan Thorbjørn Jagland, “Demokrasinin desteklenmesi ve istikrarın sürdürülmesi için dürüst ve namuslu mahkemeler şart. Bununla birlikte üye ülkelerin üçte biri yeterince bağımsız ve tarafsız bir adli sistem oluşturmayı başaramamış durumda.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLER VE STK'LAR BASKI ALTINDA

Basın özgürlüğünün tüm kıtada baskı altında olduğuna dikkat çeken Norveçli siyasi, “Gazeteciler birçok yerde fiziki tehdit altında. Terörle mücadele kanunları, ifade özgürlüğünü sınırlandırmak için kullanılıyor. Belli medya kuruluşları da iktidarda olanların tarafını adaletsiz bir şekilde tutuyor.” dedi.

Ülke bazlı değerlendirmelerin yer almadığı raporda, seçim süreçleriyle ilgili yanlışlar, nefret suçlarına karşı yasaların yetersiz kalması, sivil toplum kuruluşlarına baskı gibi sorunlara da dikkat çekildi.