Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanı Koya Nishikawa, 8 bin 400 dolarlık bağış iddiaları üzerine istifa etti. Nishikawa, parlamento işlemlerinde aksaklıkları önlemek istediği için istifa ettiğini açıkladı.
Japon Bakan, şeker üreticileri derneği tarafından işletilen bir şeker fabrikasından iktidardaki Liberal Demokratik Parti’ye 1 milyon yen (8 bin 400 dolar) bağış yapılması iddiasıyla ilgili artan sorular üzerine istifa kararı verdi. Nishikawa ve diğer hükümet yetkilileri, söz konusu bağışın geri verildiğini açıklamıştı. Nishikawa, basın mensuplarına " Ben ne kadar durumu açıklasam da insanlar anlamıyorlarsa, anlamıyor. Kesinlikle kanuna karşı bir durum yok. Fakat insanlar bunu hala imajımı lekelemek için kullanabilir.’’ ifadelerini kullandı.
Başbakan Shinzo Abe ise bakanının istifa etmemesi için ısrarcı olduğunu, ancak sonunda istifasını kabul ettiğini belirterek, "İstifa etmeyi kararlaştırdı ve onun isteğine saygı duymak zorundayım. Gerçekten üzücü bir durum." diye konuştu.
Başbakan Abe, tarım reformları ve Trans-Pasifik Ortaklığı olarak bilinen bir Pan-Pasifik ticaret anlaşması oluşturulması yönünde gösterdiği çabalardan dolayı Nishikawa’yı övmüştü.
Japonya’nın, kendi şeker sektörünü koruması, ABD ile sürdürdüğü ticari anlaşma görüşmelerindeki en hassas beş konudan birini oluşturuyor. Siyasi fon skandalları, Japon siyasetinde kronik bir problem ve Nishikawa’nın istifası, bunun son halkasını oluşturdu. Abe’nin eylül ayında oluşturduğu kabinedeki iki bakan da yine fon iddiaları üzerine istifa etmişti.