Japonya’nın önde gelen robot üreticisi firmalarından olan Yaskawa Electric Corporation, teknolojinin sınırını zorlayarak, geleneksel Japon kılıcı katanayı usta bir samuray dövüşçüsü gibi kullanabilen robot yaptı.

Bir zamanlar bir bardağı bile elinde tutamayan robotlar, artık samuray dövüşçüsü gibi Japon kılıcı katanayı sallayabiliyor. Yaskawa Bushido projesi kapsamında geliştirilen robotun kılıç kullanabilmesi için İaijutsu adı verilen dövüş sanatının dünyaca ünlü ustası Isao Machii davet edildi. Yaskawa firması teknisyenleri, robotu eğitmek için ilk önce usta İsao’nun kılıç kullanma tekniğinin üç boyutlu görüntüsünü hazırlayarak robotun hafızasına yükledi. Robotun, dövüş ustasının hareketlerini aynı mükemmellik ve hızda tekrarlayarak kılıcı kullanması izleyicileri heyecanlandırdı.

Yıllar süren alıştırma sonucu elde edilebilen hareketlerdeki kesinlik ve hızlılığın robot tarafından nasıl tekrar edileceğini deneyen araştırmacılar, kılıcı bir usta kadar mükemmel sallayan robotun, en son ve kılıç üstadını bile terleten 'Binlerce Kesim' denilen gösteriyi kolayca gerçekleştirmesini ilgiyle izledi. Gösteri izleyicilerin alkışı eşliğinde robot ve dövüş ustasının birbirine eğilerek selam vermesiyle sona erdi.

Yaskawa Bushido Projesi’nin sahibi Yaskawa Electric Corporation, 1915 yılında kuruldu. Japonya’nın ilk tam elektrikli robotu olarak tanınan MOTOMAN-L10’un da bu firma tarafından 1977 yılında geliştirildiği biliniyor.