Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Basın Sekreteri Earnest Josh, Japonya Başbakanı Abe Shinzo'nun 28 Nisan'da Washington'a resmi ziyarette bulunacağını açıkladı. Resmiyette Japonya'nın devlet başkanı olarak İmparator Akihito kabul edilmesine rağmen Josh, Abe'nin şerefine "Sadece devlet başkanları için hazırlanan muhteşem akşam yemeği ziyafetinin" öngörüldüğünü ifade etti.

Bir hafta süreceği bildirilen Abe'nin ABD ziyaretinin 26 Nisan'da başlayacağı belirtildi. Earnest'in ziyarete ilişkin konuşmasında, ikili ilişkilerin kalıcı olmasında, ortak değer ve ilkelerin önemini vurgulayarak, ziyaret sırasında, İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra geçen 70 yıllık bir süre içinde ABD ve Japonya arasında gelişen global ortaklığın kutlanacağını bildirdi.

Ziyaret kapsamında ayrıca bir dizi ekonomik, güvenlik ve global meselelerin müzakere edileceğini belirten Earnest, bunun yanı sıra Asya-Pasifik serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Trans-Pasifik Ortaklık (TPP), iklim değişikliği ve Japonya'nın askeri müttefik olarak faaliyet alanının genişlemesi konuları üzerinde durulacağını kaydetti.

ABD yetkilileri, Abe'nin ziyareti sırasında, uzun süredir ilerleyemeyen TPP müzakerelerinin olumlu sonuca bağlanmasına ümit ettiği belirtildi. TPP anlaşmasının imzalanmasının, iki yıl içinde ikinci dönemini sonlandıracak Obama için de büyük bir önem taşıdığı kaydedildi.

Ayrıca, son zamanlar Çin'in önemli ölçüde bölgedeki etkisinin artması nedeniyle, ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiki olan Japonya'nın askeri alandaki rolünün daha da genişletilmesi ve iki ülke arasındaki askeri ilişkileri yeniden gözden geçirilmesi bekleniyor.

Öte yandan, Abe'nin, ziyaret sırasında ABD Kongresi'nde konuşma yapabileceği haberlerinin, Güney Kore ve Çin gibi, İkinci Dünya Savaşı mağduru ülkelerinin tenkidine neden olduğu bildiriliyor. Uzmanlar, Abe'nin böyle bir konuşma yapması halinde, bu şerefe laik görülen ilk Japon başbakanı olacağını aktardı.

Daha önce 2000 yılında, dönemin Japonya Başbakanı Koizumi Junichiro da böyle bir girişimde bulunsa da, aralarında savaş suçlusu olarak bilinen ve Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı zamanında hayatını kaybeden birçok üst düzey askerin mezarının bulunduğu Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi nedeniyle, girişimi sonuçsuz kalmıştı.

ABD'deki Kore-Amerikan örgüt ve kurumları, Abe'ye Kongrede konuşma hakkının verilmesine protesto amacıyla bugüne kadar 6 bin imza topladığı ve eğer böyle bir konuşma yapılacaksa bile, Abe'nin, Japonya'nın İkinci dünya Savaşı sırasında işlediği savaş suçlarına göre özür dilemesi gerektiğini talep eden bildiriyi The Hill gazetesinde yayınladığı da biliniyor.