Rusya’nın başkenti Moskova’da silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov olayında, Basmani kent mahkemesi Pazar günü görülen davada 5 şüpheli ile ilgili tutuklu yargılama kararı verdi. Mahkemede sadece Çeçenistan kökenli Zaur Dadayev’in suçunu itiraf ettiği kaydedildi. Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Dadayev’i vatansever biri olarak tanıdığını, Hz. Muhammed’in karikatürlerini çizen Fransız Charlie Hebdo dergisinden rahatsız olduğunu söyledi.

Dadayev’le ilgili Instagram hesabından açıklamalarda bulunan Kadirov, “Dadayev eski üst düzey bir polis görevlisi idi. Terörle mücadele operasyonlarında yer aldı. Kendisi cesaret madalyası sahibi. Ben Dadayev’i Rusya vatanseveri olarak biliyorum. Zanlının görevinde ayrılmadan önceki psikolojik durumunun araştırılması için Çeçenistan Güvenlik Konseyi Başkanı Vahit Usmayev’e talimat verdim.” dedi.

Dadayev’in Rusya’ya zarar verecek bir adım atmasını beklemediğini ifade eden Kadirov, “Rusya için yıllarca hayatını tehlikeye attı. Onu tanıyan herkes onun dinde olduğu bilir. Her Müslüman gibi Fransız Charlie Hebdo dergisinin yayınladığı Hz.Muhammed karikatürleri ve destekleyen yorumlardan rahatsızdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhalif lider Nemtsov’un öldürülmesi olayında Charlie Hebdo ile ilgili destek açıklamalarının etkili olabileceği üzerinde de duruluyordu. Rusya Soruşturma Komisyonu bu yöndeki senaryo üzerinde de çalıştıklarını ifade etmişti. Nemtsov, Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine düzenlenen saldırıyı kınamıştı.

Dadayev’in mahkeme kararı ile suçlu bulunması durumunda bir insanın hayatına son vermekten ceza alacağını kaydeden Kadirov, “Ancak ben bir kez daha söylemek isterim ki, o hiçbir zaman Rusya’ya karşı tek bir adım atmadı. Yakalanmaya çalışılırken öldürülen Beslan Şavanov da cesur bir askerdi. Ben Dadayev’in olayı ile ilgili gerçek nedenin ortaya çıkmasını ve doğru bir soruşturma yapılmasını ümit ediyorum.” çağrısında bulundu.

5 ZANLI TUTUKLU YARGILANACAK

Rusya’nın başkenti Moskova’da 27 Şubat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov’un katil zanlısı 5 kişiyi hakim karşısına çıktı. Moskova Basmani mahkemesinde Pazar günü görülen davada hakim 5 zanlının da tutuklu olarak yargılanmalarına karar verdi.

Mahkeme Sözcüsü Anna Fadeyeva, önceki gün gözaltına alınan Anzor Gubaşev ve Zaur Dudyaev’in suçlu olduğuna hükmetti. Diğer 3 kişinin hala şüpheli konumunda olduğunu kaydeden Fadeyeva, “Bu kişilerin soyadları Bahayev, Ekserhanov ve Gubaşev. Bunların şüpheli konumları devam ediyor.” dedi.

Soruşturma Komisyonu mahkemede zanlıların tutuklu olarak yargılanmalarını aksi durumda, soruşturmaya engel olabilecekleri ya da delilleri yok edebilecekleri talebinde bulundu. Mahkeme Anzor Gubaşev ve Zaur Dudayev’in 28 Nisan’a kadar tutukluluk süresinin devamına hükmetti. Bir şüpheli 7 Mayıs, diğer iki şüpheli de 8 Mayıs’a kadar tutuklu kalacak.

Kremlin dibinde gerçekleşen cinayetle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “sipariş” ve “provokasyon” nitelemesinde bulunmuştu.