Yardım çalışanı olarak Suriye’ye giden ve IŞİD örgütü tarafından rehine alınarak infaz edilen İngiliz vatandaşı David Haines’in ailesi, kimliği tespit edilen militanın sağ olarak yakalanmasını talep etti.

IŞİD terör örgütünün Ağustos ayından itibaren iki Amerikalı gazetecinin, yardım çalışanı olarak Suriye'ye giden 3 kişinin ve son olarak Japon bir gazetecinin başını keserek infazını gerçekleştiren ve Batı basınında 'Cihatçı John' olarak anılan İngiliz aksanlı militanın, kimliği açıklandı. Suriye’ye yardım çalışanı olarak gittikten sonra örgüt tarafından rehine alınarak, infazı gerçekleştirilen David Haines’in eşi “Militanın öldürülmesi istediğim en son şey.” ifadelerini kullandı.

Yayın organı BBC’ye konuşan İngiliz yardım çalışanının eşi Dragana Haines, “Militanın sağ olarak yakalanmasını istiyorum. Aksi takdirde, öldürülmesinin onurlu bir ölüm şekli olarak algılanacağını düşünüyorum.” dedi. Haines, adaletin yerini bulması gerektiğini savunurken, öldürmekle adaletin sağlanmayacağını söyledi. Öldürülen yardım çalışanının kızı Bethany Haines ise “Bizimle aynı durumda olan ailelerin, onun gözlerinin arasında bir kurşun deliği görmeyi dilediğini sanıyorum.” şeklinde konuştu.

Kuveyt doğumlu İngiliz vatandaşı Muhammed Emwazi olduğu belirlenen örgüt militanının 2009 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Üniversitesi’nden mezun olduğu açıklandı. 20’li yaşlarında olduğu tahmin edilen IŞİD üyesinin, üniversite yıllarında radikal hareketlere ilgi duyduğu ve 2013 yılında Suriye’ye gittiği sanılıyor.

İngiliz basında bugün geniş yer verilen ‘Cihatçı John’la ilgili ise sorular sorulmaya devam ediyor. İngiltere İç İstihbarat Servisi’nin (MI5) militanla irtibata geçtiği ve hatta örgüt üyesine muhbirlik yapması için uğraştığı fakat başarısız olduğu iddiaları ise servise birçok eleştiri gelmesine neden oldu.