Vietnam’dan kaçıp Kamboçya’ya sığınan Montagnard sığınmacılarına ulaşmaya çalışan BM yetkilileri, ülkedeki yerel yönetimler tarafından engellendiğini açıkladı.

BM ekibi Kamboçya’nın Ratanakiri ilindeki O’Yadaw ormanlarında saklandıkları belirtilen 40’a yakın Vietnamlı Montagnard sığınmacılarına ulaşıp sığınmacı statüsü işlemlerinin yapılması için bölgeye gitti. Bölgedeki yerel yönetim ise İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmadığı gerekçesi ile BM yetkililerinin Montagnardların olduğu bölgeye girmesini engelledi.

Ratanakiri Emniyet Müdür Yardımcısı Chea Bunthoeun, "bizim BM ile herhangi bir sorunumuz yok, BM ile işbirliği de yapabiliriz ama İçişleri Bakanlığından izin belgesi almaları gerekir’’ şeklinde konuştu.

BM yetkilileri bölgedeki güvenlik güçleri ile görüşüp, Montagnardları gördüklerinde Vietnam’a geri göndermemeleri isteğinde bulunduğu aktarıldı.

BM yetkilileri Aralık’ta da Montagnard sığınmacılarına ulaşmaya çalışırken iki defa engellenmişti.

Vietnam ile çok iyi ilişkileri olan Kamboçya, Vietnam’dan kaçıp Kamboçya topraklarına sığınan Montagnard sığınmacıları nedeniyle zor durumda. Bir yandan BM sığınanlara sığınmacı statüsü vermesi için bastırıyorken diğer yandan da Vietnam sığınmacıları kendilerine iade edilmesi için baskı yapıyor.

Vietnam savaşında ABD’nin yanında savaşan binlerce Montagnard, ABD destekli Güney Vietnam düştükten sonra Kamboçya’ya kaçmıştı. Günümüzde de Vietnam hükümetinden baskı gördükleri gerekçesiyle Kamboçya’ya sığınıyorlar. Fransızca’da ‘’Dağlılar’’ anlamına Montagnard azınlıkları Hıristiyan dinine mensuplar.