PKK yürütme komitesi üyesi Murat Karayılan, Süleyman Şah Türbesi operasyonunun PYD ve YPG’nin bilgisi ve onayı ile gerçekleştirdiğini iddia etti. Karayılan operasyonun için, “Tamamen tartışılmış, konuşulmuş ve ortak bir plan doğrultusunda uygulanmış bir harekattır” dedi.

Süleyman Şah Türbesi Operasyonu ile ilgili PKK’ya yakınlığıyla bilinen bir internet sitesine konuşan Karayılan, Türkiye’nin operasyon öncesi IŞİD ile de anlaştığını dile getirdi. Murat Karayılan, operasyon sırasında IŞİD güçlerinin geri çekilerek Türk askerlerine herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyledi.

Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik operasyonu, Musul'da Türk konsolosluk mensuplarının kurtarılması olayına benzeten Karayılan, “Mevcut taraflarla diplomatik ilişkiler sayesinde zaten görüşülmüş, haberdar edilmiştir. Musul’da IŞİD tarafından alıkonulan konsolosluk mensuplarının kurtarılmasına benzer bir yöntemle buradaki askerler getirilmişlerdir. Burada herhangi bir askeri başarı veya zafer yoktur; çünkü herhangi bir çatışma ile yapılmış bir kurtarma operasyonu yoktur. Dolayısıyla başarıdan veya başarısızlıktan bahsetmenin yeri de yoktur. Burada daha çok ilişkinin ve diplomasinin iyi kullanılmasından bahsetmek mümkündür” ifadesini kullandı.

Karayılan, “YPG ve temsilcilerinin yaptığı açıklamalara göre, Türkiye bu operasyonla ilgili olarak Kobani Kanton yöneticileri, YPG temsilcileri ve PYD Eşbaşkanlığı ile 5 kez görüştü. Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin kurtarılması operasyonu için kendilerinden izin ve destek istemişler. PYD, YPG ve kanton yetkilileri de kendi aralarında yaptıkları uzun görüşmeler sonucu Türk devletinin bu teklifini uygun görmüşlerdir. Bence de bu durum her iki taraf için de yararlı olabilir. Eğer dostluğu geliştirmek isterlerse bu, iyi bir başlangıca vesile olabilir. Kobani’den Süleyman Şah’a 3 kilometre mesafe boyunca YPG güçleri tedbir alıyor, koridor açıyor, YPG araçlarının eskortluğunda Türk askeri oraya getiriliyor ve bu temelde bazı araçlar da yol boyu ilerleyerek Süleyman Şah Saygı Karakolu’na gidiyorlar. Tamamen tartışılmış, konuşulmuş ve karşılıklı çıkarlar temelinde ortak bir plan doğrultusunda uygulanmış bir harekat söz konusudur. Hatta anladığım kadarıyla Uluslararası Koalisyon’dan bir devletin de bu konuda güven arttırıcı katkılar sunduğu ve bu işbirliğinin yürümesi yönünde telkin edici girişimlerde bulunma durumu da söz konusudur. Demek ki Türk devleti oradan da destek istemiştir. Kısaca operasyon bu temel üzerinden gelişiyor.”dedi.

Yapılan operasyonda AKP ile IŞİD ilişkisinin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Karayılan, bunu açık bir şekilde yapılan bir operasyonda bölgede herhangi bir çatışma yaşanmamasına bağladı.
Karayılan türbenin konulduğu bölgede ise arazi sahiplerinin mağdur duruma düştüklerini illeri sürdü.