Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri CDU/CSU Grubu Başkanı Volker Kauder, Almanya’ya başta Suriye, Irak ve Eritre olmak üzere gelen mültecilere iyi bir gelecek sunmak için çalışılması gerektiğini ve gelen göçmenlerin de ülkeye büyük katkı vereceğini söyledi. Federal İçişleri Bakanı de Maiziere ise İltica Yasası’nda değişiklik için ısrar ediyor. Almanya’ya yıl sonuna kadar 800 bin mültecinin gelmesi bekleniyor.

Almanya’ya gelen mültecilerin yaklaşık 400- 500 binin ülkede kalacağını tahmin ettiklerini söyleyen Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Almanya’nın bu insanları toplumun bir parçası olmaları ve kendi ülkelerinde bulamadıkları iyi bir gelecek perspektifini Almanya’da bulmaları için çalışması gerektiğini ifade etti. Alman halkının büyük çoğunluğunun fedakarca gönüllü olarak mülteciler için çalıştığını belirten Kauder, federal ve eyalet hükümetleri ile belediyelerin vatandaşlar ile birlikte doğa felaketlerinde nasıl koordineli şekilde çalışıyorsa mülteci krizinde de çalışabileceğini dile getirdi.

"GÖÇ YASASI’NA İHTİYAÇ YOK, GELEN MÜLTECİLERİ DEĞERLENDİRELİM"

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ısrar ettiği ve Başbakan Angela Merkel’in de tartışılması için yeşil ışık yaktığı Göç Yasası’na ihtiyaç olmadığını söyleyen Kauder, "Bu yasama yılında Göç Yasası’nın gündeme geleceğine ihtimal vermiyorum. Öncelikle mülteci krizini aşmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmeyi konuşmalıyız. Ayrıca Göç Yasası çıkarıp dünyada kalifiye eleman arayacağımıza gelecek olan yüz binlerce mültecinin büyük kısmı gençlerden oluşuyor. Bu insanların kalifiyelerini inceleyip onları değerlendirmeliyiz." dedi.

CDU/CSU Meclis Grubu istişare toplantısı sonrası konuşan Kauder, mülteci sorunun Almanya’nın değil Avrupa Birliği’nin ortak sorunu olduğunu ve bunun üstesinden başarıyla geleceklerini söyledi.

BAKAN DE MAİZİERE ANAYASADA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINDA ISRARLI

Büyük Koalisyon hükümeti, mülteci sayısında yaşanan hızlı artıştan dolayı anayasal değişiklikleri de içeren ‘yasa paketi’ hazırlığına hız verdi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), Ekim ayının sonuna kadar çalışmalar tamamlanacağını duyurdu. Federal Meclis İçişleri Komisyonu’nun bu hafta yaptığı özel oturum sonrası de Maizere, "Kaybedecek zamanımız yok. Bu mesele hızlı kararlar gerektirir." dedi. Mülteci sayısının yükselmesi ise belediyelerin yükünün artması manasına geliyor.

Federal düzey, mültecilerin yerleştirilmesi ve diğer giderler için ayırdığı bütçeyi iki kat artırarak yıllık 1 milyar Euro’ya çıkardı. Ancak giderlerin 3 ila 4 milyar Euro’yu bulabileceği tahmin ediliyor. Alman anayasasına 91a maddesine göre federal düzey belediyeleri doğrudan destekleyemediğini için eyaletlerin giderlerin yarışın üstlenebiliyor. Bakan de Maiziere bundan dolayı anayasal değişik talebini sürdürüyor. Koalisyonun Bundesrat’ta ise bu çoğunluğu elde etmek için Baden-Württemberg yönetimindeki Yeşiller Partisi’ni ikna etmesi gerekiyor.

MACARİSTAN’DA MÜLTECİ KRİZİ DEVAM EDİYOR

Bu arada Macaristan Başbakanı Viktor Orban, mülteci krizinin Almanya’nın sorunu olduğunu ve göçmenlerin bu ülkeye gitmek istediklerini söyleyerek, Budapeşte’de bekleyen göçmenlere trenle Münih’e hareket etmeleri için izin vereceğini ima etti. 300 mültecinin bindiği tren önce Münih’e doğru hareket ettiyse de polis trenin yoluna devam etmesine izin vermedi. Avusturya ise gece trenleriyle yüzlerce mültecinin Viyana’ya ulaşmasını beklediklerini duyurdu.