Kaynar suyla pişmiş olan yumurtayı yeniden eski haline dönüştürmeyi başaran Avustralyalı bilim adamı, 'Ig Nobel ödülü' aldı. Filinder Üniversitesi Kimya Profesörü olan Colin Raston ve ekibi yeni icad ettikleri bir makine ile yumurtanın içideki proteinleri açığa çıkarmayı, bir başka deyişle, kaynamış yumurtayı pişmemiş haline dönüştürmeyi başardı.

Prof. Dr. Colin Raston ve ekibinin bu icadı kaynamış yumurtayı tekrar eski haline getirmek amacıyla yapmadığı belirtildi. Ancak buluşu halk diliyle anlatabilmek için kaynamış yumurta örnek olarak kullanılıyor. İşin sırrı gıdalar içideki proteini şimdiki ilaç teknolojisinden çok daha ucuz bir şekilde yapabilmekte yatıyor. Uzmanlar yeni buluşun bu nedenle kimya ve ilaç dünyasında, 160 milyon dolarlık protein elde etme sektöründe yeni bir dönem anlamına geldiğini belirtiyor.

Vortex Fluidic Technology isimli teknoloji, protein elde etmek için mekanik bir dönme sistemi kullanıyor ve pişirme işlemi olan termal enerji işlemini tersine çeviriyor. Kaynayan yumurtanın yeniden eski haline gelmesi de işte bu tersine işleyen termal pişme işleminin sonucunda gerçekleşiyor. Prof. Raston’n makinesi bu proteinleri ısı olmadan, çok hızlı bir döndürme işlemiyle merkez kaç kuvveti sonucu birbirinden ayırıyor. Ayrılan proteinler ise yeniden birbirleriyle bağ oluşturarak orijinal haline geliyor. Bir başka deyişle kaynayan yumurta yeniden eski haleni dönüyor.

Flinders Üniversitesi Dekan Yardımcısı Colin Stirling, Prof. Raston’un buluşunun daha şimdiden insanların sağlığına katkıda bulunmaya başladığını belirterek, "Vortex Fluidic Technology kanser ilaçlarının tedavi etkisini arttırıyor ve yan etkileri azaltıyor. Dahası bu sadece bir başlangıç." dedi.

Ancak Stirling halihazırdaki yöntemin mutfakta kullanılabilecek bir alet haline dönüşemeyeceğini ve kabuğu içideki bir bütün yumurta için uygulanamayacağını belirtti. Stirling, projenin daha iyi anlaşılabilmesi için kaynamış yumurta örneğinin kullanıldığını ifade etti.