Başkent Astana'da Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun 550. yılı kutlamaları yapılıyor. Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda başlayan resmi kutlama törenine; Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi için bu ülkede bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve TBMM İsmet Yılmaz da katıldı.

-KAZAKİSTAN BÜYÜK İŞLERİN BEŞİĞİ

Törende, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak Hanlığı’nın kuruluş tarihini anlattı.
Kazakistan topraklarının çok eski tarihlerden buyana ‘Ulu Dala’ (Yüksek Yer)olarak adlandırıldığını hatırlatan Nazarbayev, "Babalarımızı da Ulu Dala’nın çocukları diye adlandırdılar. Biz ise onların devamı Ulu Dala’nın mirasçılarıyız." dedi.

Türk halklarının; siyasi, ekonomik, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini artırması gerektiğini kaydeden Nazarbayev, Türk dili konuşan ülkeler; Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kırgızistan’ın kültürel işbirliğine dikkat çekti. Dedelerinin Türk olduğunu hatırlatan Nazarbayev, Türk halklarının arasında birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Birliğin dedelerden kalan bir miras ve bütün başarıların altın kaynağı olduğunu kaydeden Kazak lider, globalleşen dünyada zorunlu olarak bölünüp ayrılan, fakat dili, dini, kökü ve kültürü aynı olan Türk halklarının 21. yüzyılda işbirliğini daha da artırmaya muhtaç olduğunun altını çizdi.

" Bugünkü kutlamayı öncelikle kahraman babalarımızın ruhunu şad etmek, geçmişi hatırlamak ve ders almak için yaptık." diyen Nazarbayev, törene katılan konuk devlet başkanlarına teşekkür etti.

Bu arada Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Lİderler Zirvesi bugün öğleden sonra Akorda Sarayı’nda başlayacak. Liderler akşam ise Kazak Hanlığı’nın 550. yılı gala konserine katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmadığı zirvede Türkiye'yi Meclis Başkanı İsmet Yılmaz temsil ediyor.