Kazakistan'da 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı erken seçimine katılmak isteyenler için adaylık başvurusu süresi dün sona erdi. 27 aday adayının başvuru yaptığını belirten YSK, kesin aday listesinin 25 Mart’ta açıklanacağını duyurdu.

YSK Genel Sekreteri Bahıt Meldeşov, adaylardan 8'inin Kazakça dil sınavını geçemediği için elendiğini, iki adayın ise 40 yaşını doldurmadığını tespit ettiklerini söyledi. Adayları imtihana tabi tutan Kazakça Dil Komisyonu, 18 Mart'a kadar çalışmalarını sürdürecek.

Meldeşov, şu ana kadar Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, eski Ulaştırma Bakanı Abilgazi Kuseyinov, Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov, Kanat Turageldiyev ve Liman Koyşiyeva’nın dil imtihanını geçtiğini hatırlattı.

Meldeşov, adayların başvurdukları bölge seçmenin yüzde 10'undan topladıkları imzaları ve kendileri ve eşlerine ait mal ve gelir beyannamelerini 25 Mart'a kadar YSK’a bildirmeleri gerektiğini hatırlattı.

Kazakistan cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adayların son 15 yıldır Kazakistan’da yaşıyor olması, Kazakçayı iyi bilmesi ve yolsuzluk ve rüşvet suçundan sabıkasının bulunmaması gerekiyor.

Ülkede ekonomik ve siyasi istikrarın sürekliliğini sağlamak maksadıyla Kazakistan Halklar Asamblesi tarafından cumhurbaşkanlığı seçiminin bir yıl erkene alınması teklif edilmiş ve bu teklif meclis tarafından onaylanmıştı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in meclis ve senato başkanları ile görüşmesi sonucunda seçimin 26 Nisan 2015’te yapılması kararlaştırılmıştı.