Başkanlığını Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yaptığı Kazakistan Halk Asamblesi tarafından Kazakistan -Türk İşadamları Derneği(KATİAD) Genel Sekreteri Ahmet Alyaz’a Kazakistan halkının birlik ve beraberliğine yaptığı katkıdan dolayı madalya verildi.


Alyaz, Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen törende ödülünü Kazakistan Halklar Asamblesi Başkan Yardımcısı Erali Tokjan'ın elinden aldı. 1995 yılında kurulan ve bu sene 20. yılını kutlayan Kazakistan Halklar Asamblesi, her sene devletin birliği ve beraberliğine ve halkların huzur ve refahına katkı yapan, fikir adamlarına, basın ve sanat camiası temsilcilerine ödül vermektedir. Türk vatandaşları içerisinden ise bu yıl ödüle Ahmet Alyaz layık görüldü.

Tören sonrası duygularını dile getiren Ahmet Alyaz, ‘‘Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'ın kararnamesiyle Kazakistan halkının birlik ve beraberliğine yapmış olduğumuz katkılardan dolayı madalyayla layık görüldüm. Nazarbayev'in onayıyla böylesine anlamlı bir ödülü aldığım için çok mutluyum. 23 yıllık emeğimizi değerlendirerek, verilen bu ödülü Türk milletinin bir ferdi olarak şahsıma layık görenlere sonsuz teşekkürlerimi bildirmek istiyorum. Bu ödülü Kazakistan’da yaşayan tüm vatandaşlarımız adına alıyorum.’’ dedi.

Çok ulusluluğun ayrışma değil, bütünleşme unsuru olması gerektiğini söyleyen Ahmet Alyaz, ‘’Bizler dünyaya gelirken, annemizi ve babamızı, vatanımızı ve milletimizi, dinimizi, zenginlik ve yoksulluğumuzu seçme şansına sahip değiliz. Bütün bunlara bizi yaratan karar veriyor. Öyleyse, onun yaratışındaki hikmeti anlamalı ve ona göre yaşamalıyız. O bizi insanlık aleminin bir ferdi olarak yarattı. O halde, bize de insan olmak, insanca yaşamak ve yaşatmak düşer.’’ şeklinde konuştu.

23 yıldan beri Kazakistan’da yaşadığını söyleyen Genel Sekreter Ahmet Alyaz, Kazak halkının engin hoşgörüsüne her zaman hayran kaldığını söyledi. Alyaz,‘‘Kardeş Kazak toplumu dünyaya hoşgörü ve barışı aşılayan Hoca Ahmet Yesevi gibi bir değeri yetiştirmiş ve savaşlardan bunalan devletlere ve toplumlara bu değeri aşılamayı başarmıştır. Halen, 130 değişik etnik grubu bünyesinde barış ve huzur içerisinde barındıran Kazak kardeşlerimiz, bu yönleriyle dünyada bir örnek teşkil etmektedirler. Şüphesiz bunda Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katkısı ve payı büyüktür.’’ dedi.


KAZAKİSTAN TOPLUMSAL BARIŞA VE UZLAŞMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYOR

Kazakistan’da yaşayan diğer toplulukların kendilerini ifade etme adına kimliklerinde din hanesi yerine uyruk hanesinin yazıldığını belirten Ahmet Alyaz, ‘’Kazakistan’da yaşayan etnik gruplara devlet her türlü imkanı sağlıyor. Özellikle ana dillerinde eğitim ve gazete ve kitap gibi yayın hakkını vermesi, bu toplumun hoşgörüsünün ölçüsünü ortaya koyuyor.’’ diye konuştu.


NAZARBAYEV DÜNYA BARIŞI ADINA BÜYÜK KATKI SAĞLAMAKTA

Nazarbayev’in dinler arası diyalog ve hoşgörüye de büyük değer verdiğini vurgulayan Ahmet Alyaz, ‘‘Dünyada savaşların en büyük nedenlerinden birinin dini ayrımcılık olduğunu gören Nazarbayev, iki yılda bir dünya semavi ve geleneksel dinlerin temsilcilerini bir araya getirerek, insanlığın problemlerinin ortak arenada çözülmesine büyük katkı sağlıyor." ifadesini kullandı.

Kazakistan Halk Asamblesi 1995 yılında kuruldu. Başkanlığını Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yaptığı asamble, ülkede yaşayan 130 değişik etnik grubu bir araya getiren çatı kuruluştur.