unanistan'ın borç krizine çözüm bulunması amacıyla toplanan Eurogroup, ortak bir metin yayınlanmadan sona erdi. Yunan basın yayın organları, anlaşma sağlanamamasında 'kelimeler'in büyük rol oynadığını yazdı. Almanya "amend (değişiklik-düzeltme)", Yunanistan ise "extend (uzatma)" kelimelerinin ortak metinde yer almasına karşı çıktı.

Yunanistan'ın borç krizinin görüşüldüğü dünkü Eurogroup toplantısı anlaşma sağlanamadan sona erdi. 7 saat süren Eurogroup toplantısından Yunanistan'ın bundan sonra izleyeceği yola ilişkin ortak bir açıklama çıkmadı. Görüşmelere pazartesi günü yapılacak Eurogroup toplantısında devam edilecek.

EUROGROUP'TA KELİMELER SAVAŞI

Eurogroup'ta Yunanistan ile Almanya'nın başını çektiği kreditörler arasında anlaşmazlık, "extend (uzatma)", "amend (değişiklik-düzeltme)" and "conclude (sonuçlandırmak)" kelimelerinde düğümlendi. Yunanistan, "extend (uzatma)" kelimesine itiraz etti. AB'nin lokomotifi Almanya ise ortak metinde geçen "amend (değişiklik-düzeltme)" kelimesine karşı olduğunu iletti.

Bir başka anlaşmazlık konusu ise "mevcut-yürürlükte olan" kelimesinin nerede kullanılacağı, metinde yer alıp almayacağı, programın mı yoksa anlaşmanın yanında mı kullanılacağı noktasında tıkandı. Eurogroup, mevcut programın korunmasını ve yeni bir anlaşmaya dönüştürülmemesi görüşünü dile getirdi.

Öte yandan Financial Times, açıklanmayan ortak düşüncelerin olduğunu belirttiği bir metin yayınladı. Metine Maliye Bakanı Varufakis'in de destek verdiği ancak Atina'nın (Başbakan Aleksis Çipras) karşı olduğu iddia edildi. Yayınlanan metinde Atina'nın son dönemde dile getirdiği "bridge (köprü)" kelimesinin de yer almadığı görüldü.

BAŞBAKAN ÇİPRAS: GERİ ADIM ATMIYORUZ

Dün akşam Eurogroup toplantısı sırasında Yunan Maliye Bakanı Varufakis'in telefonla görüşünü aldığı Başbakan Aleksis Çipras, "Memorandumun (kemer sıkma) devam etmemesi konusunda geri adım atamayız." cevabını iletti.

AB'nin lokomotifi Almanya, mevcut kemer sıkma programının devam ederek tamamlanmasında diretirken, Yunanistan ise programın devamına karşı çıkıyor. Atina, yakın dönemde vadesi biten borçlarına ödeme olanağı verecek yeni bir "köprü anlaşma" yapılması önerisinde ısrar ediyor.

Ortak açıklama metninin hazırlanması için Yunan heyetinde Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis ve EuroWorking Group'un Yunanistan temsilcisi Yorgos Hulyarakis, öte yanda ise Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem yer aldı. Tarafların Başbakan Aleksis Çipras ve Almanya ile devamlı iletişim halinde oldukları da aktarılan bilgiler arasında.

YENİ RANDEVU 16 ŞUBATTA

Yunan tarafı, dün toplanan Eurogroup'ta "tezini, memorandumların (kemer sıkma) başarısız olduğu üzerine temellendirdi ve insani kriz ile borç konusunu gündeme getirdi." Bu konuda Eurogroup'ta mutabakat sağlanamadı. Atina, Şubat sonunda süresi dolacak olan memorandumun uzatılmasını kabul etmedi. Taraflar, ortak yararlı bir anlaşmanın sağlanması için çalışmalara 16 Şubat'ta (Pazartesi günü) devam edecek.

Eurogroup sonrası bir açıklama yapan Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, "Eurogroup toplantısında bir anlaşmaya varma amacı yoktu." diyerek Pazartesi günü yeniden toplanacaklarını söyledi. Yeni görüşme tarihine kadar taraflar teknik konularda çalışmaları sürdürecek.

Bu arada Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, başbakan sıfatıyla ilk defa Brüksel'de bugün düzenlenecek olan AB Zirvesi'ne katılacak.