Kıbrıs Türk Müzakerecisi Özdil Nami, Eylül ayında çoklu konferans ihtimalinin konuşulduğu bir ortama geçildiğini söyledi.

Özdil Nami, Rum basınına yaptığı açıklamada, Kıbrıs konusunda gelinen son aşamaları değerlendirdi. Nami söyleşisinde, Türkiye’nin garantiler konusundaki tutumunu gözden geçirmeye hazır olup olmadığı şeklindeki soruya karşılık, bu konunun liderler düzeyinde ele alınmadığını ve garantiler konusunda şimdiden sonuç çıkarılmaması gerektiğini belirtti.

Nami, "İstediğimiz şey; diğer tüm konularda yeterli ilerlemeyi sağlamak ve bu konuyu Eylül ayında, hepimiz New York’ta bulunacağımız zaman garantör ülkelerle ele almaktır." dedi.

Her iki tarafın da referandumda çözüme 'evet' diyebilmesi için kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini vurgulayan Nami, bir süre öncesine kadar Kıbrıs Rum liderinin masada olmadığı bir ortam olduğunu, ancak birkaç hafta içerisinde temelin gözden geçirilmesinin tamamlandığı ve Eylül’de çoklu konferans ihtimalinin konuşulduğu bir ortama geçildiğini belirtti.

Nami, “Muhtemel bir çözümde Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin Avrupa Birliği'nin (AB) rolü ve federal anayasa tarafından sağlanıp sağlanmayacağı” yönündeki soruya karşılık, AB’nin kendi Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü bile uygulayamadığını, bu yüzden Kıbrıslı Türklerin AB’nin düzenlemelerine kuşkuyla baktıklarını ifade etti. Nami, "Bizim için güvenlik her zaman Türkiye’den geliyor." diye konuştu.