Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Cumhuriyeti lideri Sergey Aksyonov, bölgede yaşayan halkın tamamına yakının Rusya pasaportu aldığını, Kırım Tatarlarının da yüzde 97-98’inin Rusya pasaportu sahibi olduğunu söyledi.

Rossiya 1 televizyonuna konuşan Aksyonov, “Yaklaşık 3 bin kişi Rusya pasaportu almak istemedi. Bunların büyük çoğunluğu Ukraynalı. Çok az bir kısmı da Kırım Tatarlarından. Bunların toplam sayısı da 500’ü bulmuyor.” dedi.

Kırım Tatarlarının yüzde 97-98’inin Rusya vatandaşı olmayı kabul ettiğini belirten Aksyonov, “Kırım Tatarları ile ilgili yarımadamızda herhangi bir sorun yok..” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yıl dönümü vesilesi ile hazırlanan belgesele yaptığı değerlendirmede Kırım Tatarlarının homojen bir kitle olmadığını, yerel milis güçlerin Kırım Tatarlarından da destek aldığını söyledi. Putin, “Milis gücü arasında Kırım Tatarları da vardı…” dedi.

Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kırım, 18 Mart 2014’de resmen Rusya topraklarına dahil edildi. Sonrasında Doğu Ukrayna’da çıkan iç savaşta 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Minsk’te 12 Şubat’ta sağlanan anlaşma çerçevesinde Ukrayna’da barışın sağlanması için çalışmalar sürüyor.