Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Kızıl Meydan’da gerçekleşen 1 Mayıs Bahar ve Emek Günü kutlamalarına 100 binin üzerinde kişi katıldı. Ellerinde flamalar ve pankartlarla gelen katılımcılar, geçen yıldan itibaren kutlamalara açılan Kızıl Meydan’ı doldurdu. Rusya hafta sonu ile birlikte 4 gün tatil yapıyor.

1 Mayıs Bahar ve Emek Günü vesilesi ile Rusya genelinde düzenlenecek 600’ün üzerinde etkinliğe 2,5 milyon kişinin katılması bekleniyor. Kutlamalar çerçevesinde akşam saatlerinde de havai fişek gösterileri yapılacak.

Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu’nun organize ettiği kutlamalara siyasi parti temsilcileri ve halk katılıyor. Federasyon Başkanı Mihail Şmakov bu yıl kısmen unutulan “Barış!, İşçi! Mayıs!” sloganını yeniden gündeme taşıdı.

İŞSİZ KALMASIN, ÜCRETLER KATLANSIN

Herkesin iş imkanına sahip olması gerektiğini ve barışın da korunmasını talep eden Şmakov, “Roket hızıyla artan fiyatlar, ücretleri ikiye katlayarak dengeleyebiliriz…” çağrısı yaptı.

İktidar partisi Birleşik Rusya parlamento grubu başkan yardımcısı Andrey İsayev, tüm parti üyelerini ve destekçilerini Kızıl Meydan’daki gösterilere davet etti. İsayev, işçilerin siyasi düşüncelerine bakmadan onların haklarına ve taleplerine saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Komünist Parti destekçileri Kalujkaya Meydanı’ndan Teatralnaya Meydanı’na kadar yürüyerek 1 Mayıs’ı kutladı. Yürüyüşün sonunda geleneksel Karl Marx heykeli önünde toplanan Komünist Partililer faşizmin yeniden canlandırılması ve tarihin çarpıtılmasına tepki gösterdi. Komünistler sanayinin millileştirilmesini, fiyatların ve vergilerin de halk tarafından kontrol edilmesini talep etti.

Bir diğer muhalefet aşırı sağcı Vladimir Jirinovski’nin Liberal Demokrat Partisi (LDPR) ise geleneksel olarak toplandıkları Puşkin Meydanı’nı doldurdu. “LDPR’in anlamı barış!”, “İşçiye saygılı ol!” gibi dövizlerin taşındığı gösteri barışçıl bir şekilde devam ediyor.

Adaletli Rusya partisi ise gösterilerini Moskova’dan ülkenin ikinci başkenti St.Petersburg’a taşıdı. Nevski Caddesi’nde yürüyen muhalefet partililer, “Rusya’da çalışan adam fakir, emekliler yoksul olmamalı!, Gelirler artmalı ve vergiler düşürülmeli…” çağrısı yaptı.
Gösterilerin güvenliğini sağlamak için Moskova genelinde 7 bin polis görev yaparken, meydanlara toplanan vatandaşlar metal detektörden geçirildi.

Rusya’da 1 Mayıs, 1917 Ekim Devrimi’nden bu yana farklı isimlerle kutlanmaya devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında ara verilen kutlamalar 1946’da yeniden başladı.