KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nda geçtiğimiz gün kabul edilen 2014 Türkiye Raporu’nun Kıbrıs konusunu ele alan paragraflarındaki iddia ve çağrıların adadaki mevcut olumlu atmosferle bağdaşmadığını bildirdi. Bakanlık AP'de bu hususta görüşülen birçok değerlendirmenin kabul edilmesinin de mümkün olmadığını kaydetti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Kıbrıs sorununun ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde adil ve kapsamlı bir çözümle sonuçlandırılmasının güçlü bir şekilde desteklendiği ve Sayın Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin müzakere sürecinde yeni bir fırsat penceresi açmasının ümit edildiği yönündeki ifadeler olumlu olmakla birlikte, Avrupa Birliği’nin sürece olan desteğini hakkaniyetli ve dengeli bir şekilde yapmasının sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için elzem olduğunun hatırlatılmasında fayda vardır." denildi.

Yeni bir müzakere süreciyle adada ortaya çıkan mevcut olumlu yapının muhafaza edilmesinin son derece önemli olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Kıbrıs konusuna ilgi duyan tüm uluslararası aktörlerin sürece destek vermelerinin ve olumlu çağrılarda bulunmalarının müzakere sürecinin kapsamlı bir çözüm anlaşmasıyla neticelenmesine büyük katkı koyacağını bir kez daha vurgulamak isteriz." ifadelerine yer verildi.

“AB LİDERLERİ CESARETLENDİRECEK YAPICI ADIMLAR ATMALI”

Söz konusu açıklama şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği’nden beklentimiz, Kıbrıs Türk tarafının temsil edilmediği bu gibi kurumlarda tek taraflı pozisyonlar üretilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlayamayacağının bilincinde davranarak, müzakere süreci esnasında liderleri cesaretlendirmek için yapıcı adımlar atmasıdır. Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği nezdindeki temsiliyet hakkını talep etmeye devam edeceğimizi de bu vesileyle hatırlatmakta fayda görmekteyiz."