KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'taki temasları kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni ile bir araya geldi.

KKTC, İİT'ye 'Kıbrıs Türk Devleti' adıyla gözlemci üye konumunda. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Mustafa Akıncı, müzakere süreci hakkında Genel Sekreter Medeni'ye bilgi verdiğini ve ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durduklarını ifade etti.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta çözümün ardından da kurucu devlet olarak İslam dünyası ile ilişkileri ilerletmek istediklerini vurguladı.

Kıbrıs müzakere süreci ile ilgili de bilgi veren Mustafa Akıncı, çözümün ardından girecekleri AB'nin kurallarını şimdiden hayata geçirmek adına hazırlıkları sürdürmek için bir komite kuracaklarını ifade etti.

New York'taki yaklaşık bir hafta süren temaslarını tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, uluslararası toplumun Kıbrıs sorunun çözümüne ilgisinin arttığını ve çözümün finansmanı için katkı yapma niyetini beyan edenler olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan'ın, Türkiye'nin garantörlüğüne karşı yaptıkları açıklamaların hatırlatılması üzerine Mustafa Akıncı, "Güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıs Türk halkının güvenliğini zedelemeyecek, Kıbrıs Türklerinin kendini güvende hissedebileceği ama Rum toplumunun da bir tehdit algısı yaşamayacağı bir formülasyonun yaratılabileceği kanaatindeyim." dedi. Akıncı, diğer başlıklarda uzlaşma sağlandığı takdirde en son görüşülecek garantiler konusunun çözüme engel olacağını sanmadığını sözlerine ekledi.