ABD’nin en köklü gazetecilik kuruluşlarından Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler (IRE) Derneği Genel Müdürü Mark Horvit, gazetecilerin yazdıklarından dolayı cezaevine konulmaması gerektiğini söyledi. Horvit, kamuoyunun bilmesi gereken önemli konuların karanlıkta kalmasının toplum için tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çekti.

Dünya genelinde 4 bin 300’den fazla gazeteciye meslekle ilgili eğitim veren kuruluşun genel müdürü ve aynı zamanda Missouri Gazetecilik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Horvit, Türkiye’de gazetecilerin cezaevine konulması ile ilgili “Bir gazetecinin herhangi bir gerekçe olmadan tutuklanması, devletin bir şeyler gizlediği izlenimi verir. Şayet Türk hükümeti veya dünyadaki diğer ülkeler birşey gizlediğini düşünmüyorlarsa, gereğine uygun bir şekilde çalışması lazım. Gazetecilerin kendi mesleğini yapmasına izin verilmesi lazım.” dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Horvit, gazetecilerin işlerini iyi yapmasının devlet kurumları tarafından devamlı ceza alma ve tutuklanma korkusuna bağlı olduğuna dikkat çekti.

Gazeteciler yazdıkları haberden dolayı tehlikede olduğunu düşünüyorsa bunun beraberinde bazı risklere sebep olduğunu kaydeden Dr. Horvit, “Bu durumda gazetecinin basın özgürlüğünü mü yoksa kendi güvenliğini mi? düşünmesi konusunda bir şey söyleyemem. Burada problem olan gazetecilerin bu duruma düşmesidir.” dedi.

Basın özgürlüğünü kısıtlayan politikaların değişmesi gerektiğine vurgu yapan tecrübeli gazeteci, bu konuda kamuoyunun hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

New York Times’da görev yapan tecrübeli gazeteci James Risen’ın Obama yönetimi tarafından cezaevine gönderilme tehlikesi yaşadığını hatırlatan Horvit, “Kamuoyu bu konuda çok baskı yaptı. Medya bu konuyu gündeme getirdi. Kendisi, sırf bu kamuoyu baskısından dolayı ceza almadığını düşünüyor.”diye konuştu.

KAMUOYUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

ABD Anayasası’nın 1. ek maddesinin (first amendment) ifade özgürlüğü olduğunu hatırlatan Dr. Mark Horvit, devlet rejimlerindeki yanlışa karşı kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti. Gazetecilerin kendi mesleğini yapmasına izin verilmesi ve hapse atılmaması gerektiğini belirten Dr. Horvit, şayet devlet yapılan haberleri beğenmiyorsa, habercilere doğru bilgi vererek yapılan yanlışı gösterebileceğini ve bunu kamuoyu ile paylaşabileceğini söyledi. Horvit, “Bunun aksi durumu toplumun sağlığını etkiler, insanlar devlete güvenmediğinden dolayı sırtını çevirir.”dedi.

ABD’de hakimin gazeteciye haber kaynağını sorabildiğini hatırlatan Horvit “Gazeteciler kaynak söylemedikleri için hapis cezası ile karşılaşabilirler. Ama yazdıkları birşeyden dolayı cezaevine gitmezler.”dedi.

Devletlerin rejimleri yanlışsa ve haksızlık yapılıyorsa insanların belli bir limit çerçevesinde hareket edebileceğini kaydeden Amerikalı gazeteci, “Sizde o çerçevede kamuoyunu elinizden geldiğince bilgilendirmeniz lazım. Bazen bu tarz baskılar politikaların değişmesini sağlıyor.”şeklinde konuştu.