Alman Federal Hükümet Uyuşturucu Bağımlıları Sözcüsü Marlene Mortler (CSU), medya bağımlılığı konusunda kamuoyunu daha fazla bilinçlendirmek istiyor. Salı günü Bochum Üniversitesi Kliniğini ziyaret eden siyasi, özellikle ebeveynleri ve öğretmenleri medya bağımlılığı hakkında daha duyarlı hale getirmeyi hedefliyor.

Mortler, medya bağımlılığı konusunda şimdiye kadar uzun süreli yapılmış yeterince araştırma olmadığı için halkı bilinçlendirmek amacıyla az sayıda somut adım atılmasını eleştirdi.

Kliniğin Medya Ambulansı yöneticisi Bert te Wildt ise medya bağımlılığının nedeni olarak gerekli cihaz ve internet ortamının insanların sürekli elinin altına olmasını gösterdi. İnsanları bu konuda bilinçlendirmenin faydalı olacağını, fakat bunun aklın son yolu olmadığını ifade eden uzman psikolog, hizmet imkânının sınırlandırılmasının daha fazla etkisi olduğunu savundu ve yasal düzenlemeler talep etti.

Uzun süredir internet oyun bağımlılığı ve sosya medya bağımlılığı konusuyla ilgilenen Te Wildt, çocukların ve gençlerin bu medya türlerini bilinçli kullanmayı öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Ulm Üniversitesinden profesör Christian Montag da internet bağımlılığı fenomeni konusunda net bir görüş olmadığına dikkat çekti. Ancak sürekli bu medya cihazlarıyla ilgilenilmesinin ve bu medya türlerinin bir süre kullanılamaması halinde ortaya çıkan tekrar kullanma isteğinin bağımlılığa işaret ettiğini belirten psikolog ve pedagog, bağımlı olmamak için insanlara kendi kendilerine kullanım sınırlamaları koymalarını önerdi.