Mali'de görev yapan Küresel Doktorlar, 1000. katarakt ameliyatının sevincini yaşıyor. Ufuk (Horizon) Türk Okulları, Yardım Zamanı Derneği ve Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü katarakt projesi için Mali'de bulunan Küresel Doktorlar, ülkeye geldiklerinden beri bin katarakt ameliyatı, 11 bin de göz muayenesi gerçekleştirdi.

Gönüllü doktorlar, Türkiye’den gönderilen gezici göz kliniği aracılığıyla birçok köy ve yerleşim biriminde göz taraması yaptı. 2014 Mayıs'ta faaliyete giren klinik talebi karşılayamayınca muayene merkezi oldu. Ameliyatlar ise Küresel Doktorlar Göz Merkezi’nde yapılıyor.

Başkent Bamako’ya yaklaşık 650 kilometre mesafedeki tarihi Timbuktu kentinden gelen yaşlı bir hastanın gözleri açıldıktan sonra sevincini dans ederek gösterdiğini belirten proje sorunlusu Kemal Güneş, "Burada yaşadığımız çok değişik sevinçler var. İki gözü de görmeyerek, yardımla geldi buraya. Bir gözünü açtığımızda sevinerek mobil kliniğimizden indi. 'Daha önce ben çocuklarıma yemek yapamıyordum, evde hiçbir katkım olmuyordu. Bir kişiyi de evde esir bırakıyordum. Özgürlüğüme kavuştuğum için çok çok teşekkür ederim.' dedi. Bu hastamız tekrar ikinci gözü için de ameliyata geldi. İkinci gözü açıldığında artık oynayarak, hayata yeniden bir kişi daha kazandırdınız. Buna sebep olanlardan Allah razı olsun, kendilerine bol bol dua edeceğim diyerek ayrıldı." şeklinde yeniden görmeye başlayanların mutluluklarını paylaştı.

SENEGAL, FİLDİŞİ, BURKİNA FASO VE GİNE’DEN GELİYORLAR

Mali’ye komşu Batı Afrika ülkeleri Senegal, Fildişi, Burkina Faso ve Gine'den gelen birçok hasta, Küresel Doktorlar’ın Bamako’daki Göz Merkezi'ne akın ediyor. Bayan Aminata Diop, "Ben Senegal’den geliyorum. Duydum ki Türkler burada karşılık beklemeden muayene ve ameliyat yapıyormuş. Ben de gözlerime deva bulmak için geldim. Emeği geçenlere dua ediyorum." diyerek minnettarlığını dile getirdi.

10 yılda, 10 bin operasyon ve 100 bin muayenenin hedeflendiği proje sayesinde katarakt rahatsızlığının yoğun olduğu yerlerden birisi olan Mali’de birçok kişinin şifa bulması hedefleniyor.