Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin önde gelen ilahiyatçı yazarlarından Jafer Gwani, IŞİD ile mücadelede en iyi panzehirin Fethullah Gülen Hocaefendi'nin düşünce dünyası olduğunu ifade etti.

Hocaefendi'nin hayatını ve fikriyatını "Hüzün Dolu Bir Kalbin Sevdası" adlı kitabında kaleme alan Gwani, Gülen ve Bediüzzaman'ı karalayan zihniyetin aynı olduğunu söyledi.

SONSUZ NUR'A ÖNYARGIYLA BAŞLADIM; AMA...

Avrupa'daki karikatür krizi döneminde kütüphanede Gülen'in Sonsuz Nur aldı eserinin Arapça tercümesine rastladığını anlatan Gwani, esere ilk başta önyargı ile yaklaştığını dile getirdi.

Gwani, "Ama kitabı okudukça çok etkilendim. Efendimiz'in hayatı ancak böyle güzel anlatılır. Gülen'in bugün karşılaştığımız sorunları, Peygamberimiz'in hayatı ile bağdaştırdığını ve kendisinden ilham alarak çözmeye çalıştığını keşfettim. Eseri okudukça her satırı beni daha da etkiledi. Bu kıymetli kitabı Kürt okurlarına da kazandırmaya karar verdim." şeklinde konuştu.

GÜLEN, BİZE CİHAD'IN SADECE KAN AKITMAK OLMADIĞINI ÖĞRETTİ

Hocaefendi'nin eserlerinde 'cihad' kavramının sadece kan akıtmak olmadığını en iyi şekilde anlattığını belirten yazar, günümüzde cihadın farklı yöntemlerinin de olduğunu Gülen'in geniş perspektifte dile getirdiğinin altını çizdi. Gwani, 11 Eylül saldırılarının İslam dinine hizmet etmediğini ifade eden nadir din alimlerinden birinin de Hocaefendi olduğunu ve bu tavırla tarihe geçtiğini söyledi.

Jafer Gwani,"Günümüzde en sık karşılaştığımız ve manasını tam anlamıyla kavrayamadığımız 'cihad' sadece savaşmak ve kan akıtmak olarak algılanıyor. Başka alanlarda cihad etmenin mümkün olduğunu Hocaefendi bize en iyi şekilde anlatıyor. Hocaefendi cihada, ferdin nefsi terbiyesi ve toplumun bireylerini eğitmek gibi geniş bir perspektifle bakıyor. Bu anlayışın yayılması ve insanlara anlatılması gerekiyor. IŞİD'in önündeki en büyük panzehirin Gülen'in düşünce akımı olduğunu görüyorum." dedi.

HOCAEFENDİ'NİN DÜŞÜNCELERİ PRATİK HAYATTTA UYGULANABİLİR

Kürt yazar Gwani, Fethullah Gülen'i diğer İslam düşünürlerinden ayırt eden en önemli özelliğin düşüncelerinin hayata geçirilebilecek seviyede olduğunu söyledi. Gwani, Gülen'in fikir dünyasının sadece kitapları ve verdiği vaazlarla daraltılamayacağını, Hocaefendi'nin çok geniş bir ufka sahip olduğunu aktardı.

Gwani, "Düşünürlerin kitaplarını okuduğumuz zaman çok güzel söylemlerle karşılaştığımızı görebiliriz. Ancak, Gülen hem söylemlerinde hem gerçek hayatta fikirlerini yaşatıyor ve canlandırıyor. Dünyanın her tarafında binlerce okul ve binlerce gönüllü insanın aynı hedefe hizmet etmesi büyük bir başarıdır. İslam'ın modern dünyada yaşanabileceğini sadece Gülen'in düşünce dünyasında şahit olabiliyoruz" dedi.

GÜLEN VE BEDİÜZZAMAN'I KARALAYANLARIN ZİHNİYETİ AYNI

Kürt ilahiyatçı Gwani, Fethullah Gülen ve Bediüzzaman Said Nursi'yi karalamak isteyen grupların zihniyetinin benzer olduğunu, iki alimin de irtica ve darbeyle suçladıklarını da vurguladı.

Gwani, "Tarihe baktığımız zaman, alimler her zaman muktedirler tarafından ezilmişler. Belki de alimlerin kaderinde bu tür şeyler vardır. Said Nursi, İmam-ı Şafii, İmam-ı Hanefi, İmam-ı Maliki'nin hayatına baktığımız zaman muktedirler tarafından işkencelere maruz kalmışlar. Diğer taraftan muktedirlere boyun eğen alimler ya da vaizler el üstünde tutulmuş, bütün dünyevi nimetlerden nemalanmışlar. Ancak, tarih onların adını sadece muktedir adları ile zikreder. Gerçek alimler ise kitapları ve düşünceleri ile anılırlar." ifadesini kullandı.

Jafer Gwani, Irak Kürdistan bölgesinde de Gülen'i karalamaya çalışan grupların olduğunu; fakat halkın bunların çabalarını boşa çıkarttığını belirtti.

Kürdistan Alimler Birliği üyesi olan Jafer Gwani'nin İslam'da Kadının Yeri, İslam'da Esirlerin Hükmü ve Ebubekir Bağdadi'ye Açık Mektup isimli eserleri bulunuyor.