Kuzey Ren Vestfalya (KRV) CDU lideri Armin Laschet’in RWTH Aachen Üniversitesi’nde öğrencilerin bir kısmına imtihansız not verdiği ortaya çıktı. 15 yıldır bu üniversitede fahri olarak siyaset dersleri veren Laschet bunun duyulması üzerine üniversitedeki hocalık görevini bıraktığını açıkladı.

Laschet basın mensuplarının sorularını cevaplarken 30 öğrencinin imtihan kağıtlarının kaybolduğunu söyledi. Bunun üzerine üniversite yönetimine yeni bir imtihan yapılmaması için kendi notlarından yola çıkarak not vermeyi önerdiği öğrenildi. İmtihana hiç girmeyenlere de 'iyi' not verilmiş olması ise kafaları karıştırdı.

Almanya’nın elit üniversitelerinden RWTH’de bu olayın yaşanması ise siyaset ve üniversite hocaları başta olmak üzere eyalette akademik ve siyasi çevrelerde tartışmalar başlattı.

BİLİM BAKANI DEVREDE

SPD meclis grubu başkan vekili Norbert Römer, meclis Bilim Komisyonu'nun ilk toplantısında konunun ilk gündem maddesi olacağını dile getirdi. SPD ayrıca, "Bu şekilde davranan birisi başbakan olamaz." sözleri ile tepkisini dile getirdi. Yeşiller meclis grup başkanı Mehrdad Mostafizadeh ise başkalarına ahlak dersi verenlerin de ahlak kurallarına uyması gerektiğini söyleyerek hesap sorulmasını istedi. Tartışmalar devam ederken KRV Bilim ve İnovasyon Bakanı Svenja Schulze, olayı aydınlatmak için harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre üniversite yönetiminden ivedilikle durumu ve buna bağlı gelişmeleri rapor etmesi istendi.

Bakanlık üniversiteden istediği raporda imtihan kağıtlarının kaybolmasını ve Laschet’in imtihan kağıtları olmaksızın not vermesinin ayrıntılarını istedi. Bu raporun bakanlığa ulaşması ile konunun hukuka uygunluğu araştırılacak. Bakan Schulze ayrıca tüm üniversitelerden hocaların not vermesi ile ilgili standartların rapor edilmesi hakkında bilgi istedi. 'Böyle bir şey ilk defa oluyor' diyen Bakan Schulze, üniversitelerde not verme işleminin hukuka uygun devam etmesini sağlamanın kendi sorumluluğunda olduğunu vurguladı.