Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov insani yardıma ihtiyaç duyan göçmenlerin büyük çoğunluğunun çatışma bölgelerinden kaçtığını, çatışmalara neden olan ülkelerin bu göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanmasında sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan insani yardımların finansmanından sorumlu uzman grubun başkan yardımcısı ve Avrupa Komisyonu’nun Bütçe ve İnsani Kaynaklardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva ile Moskova’da bir araya gelen Lavrov, mülteci sorunu ile mücadelenin para hesabı ile yapılamayacağı uyarısında bulundu.

Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan iç savaştan kaçarak Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerle ilgili sorunu değerlendiren Lavrov, “Arkanıza yaslanıp, ne kadar paraya ihtiyaç olduğunu izlemek ve hükümetin ilave kaynak ayırması tavsiyesinde bulunmak gibi bir yaklaşım var. Bu işe yaramaz. Bunun işe yaramadığını Avrupa Birliği’nde sığınmacılarla ilgili sorunların çözümsüzlüğünden biliyorsunuzdur…” eleştirisi getirdi.

İnsani yardımların büyük çoğunluğunun çatışmalara neden olan ülkeler tarafından karşılanması gerektiği uyarısında bulunan Lavrov, “İstatistiki veriler gösteriyor ki, insani yardımlara ihtiyaç duyanların önemli bir kısmı çatışma bölgelerinden… İnsani yardıma ihtiyaç duyanlarla, insani yardım arzı arasındaki uçurum da giderek artıyor…” şeklinde konuştu.