Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye lideri Beşşar Esed ve terör örgütü IŞİD arasında işbirliği iddialarını yalanladı. Lavrov’a göre, bu iddiaları doğrulayacak kanıt da yok.

Resmi Rossiya-1 televizyon kanalına konuşan Lavrov, Moskova’nın Suriye kriziyle ilgili çözüm önerilerine değindi. Moskova’nın ABD ve partnerlerine Suriye’de IŞİD’le mücadele için iki yaklaşımlı öneride bulunduğunu hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanı şunları söyledi: "Koalisyonun oluşturulması ve siyasi sürecin desteklenmesi. Devlet Başkanımızın bu inisiyatifi herkesin ilgisini çekti. Bu, karada IŞİD’le mücadele eden ve bu örgütü kabul etmeyen insanlardan oluşan bir koalisyonun kurulmasını öngörüyor. Birbirleriyle tartışma yerine öncelikle ortak tehlike ile mücadele edilmeli. Daha sonra ise kendi ülkelerinde nasıl yaşayacakları konusunda anlaşma sağlanılmalı."

Suriye ile çok sayıda dedikoduların da dolaştığına işaret eden Lavrov, şöyle devam etti: "Hatta şöyle bir tasavvur oluşturmaya çalışıyorlar: Güya Esed, IŞİD’le işbirliği yapıyor. Kanıtlar yok. Sağduyudan yola çıkarsak böyle bir şeyin imkansız olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sadece Ortadoğu’da değil, Kuzey Afrika’da büyük bir arazide sırf iktidarı ele geçirmeye çalışan bir örgütle birisinin işbirliğini yaptığını düşünmeyi akla bile getirmemek lazım."