Hamburg'dan Mecklenburg Vorpommern eyaletine bağlı Wismar yakınlarında Jamel köyüne 2004 yılında taşınan Birgit ve Horst Lohmeyer’in ambarında çıkan şüpheli yangın aşırı sağ saldırısı şüphesini gündeme getirdi. Ormanlık alanda yer alan evin bitişiğinde bulunan ambarda çıkan yangın turistler tarafından fark edildi. Polisin geniş çaplı inceleme başlattığı ambarda bir adet yanmış fitil tespit edilmesi kundaklama ihtimalini gündeme getirdi. Mecklenburg Vorpommern İçişleri Bakanı Lorenz Caffier de (CDU) yaptığı ilk açıklamada olayda aşırı sağ bağlantılı kundaklama ihtimali olabileceğine işaret etti.

Nüfusunun yarısına yakınını aşırı sağcıların oluşturduğu köyde 10 yıldan fazladır mücadele eden polisiye roman yazarı Birgit Lohmeyer ile müzisyen eşi Horst Lohmeyer, 2007 yılından beri 'Demokrasi ve Hoşgörü' adı altında her yıl geleneksel olarak ‘Rock Festivali’ düzenliyor. Yangın sonrası polis korumasına alınan çift verdikleri mücadeleden geri adım atmayacaklarını belirterek, “Hayatımızın amacı, sorumluluğu aşırı sağ ile mücadele“ diyor.

Lohmeyer çifti, 2007 yılından beri düzenlendikleri festivalden dolayı daha önce Almanya Yahudi Merkezi'nin verdiği Paul-Spiegel-Preis ödülü olmak üzere çok sayıda ödüle layık görüldü. Lohmeyer çifti, bu yıl 28-29 Ağustos tarihlerinde yapılacak festivalin her yıl tekrarlanacağını açıkladı.