Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’de gerçekleşen Maydan Devrimi sırasında nükleer gücün alarm durumuna geçirildiğini söyledi.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yıldönümü vesilesi ile Rossiya 1 televizyonunun hazırladığı 'Kırım, Eve Dönüş' belgeseline konuşan Putin, "Çalışmalarımız başında silahlı kuvvetlere rehberlik yapmak zorunda kaldım. Bu sadece rehberlik değil, herhangi bir gelişme durumunda nasıl hareket edileceği ile ilgili emirler de vardı." dedi.

Batılı meslektaşları ile görüşmelerinde onların askeri olarak müdahale edip etmeyeceği konusunun açık olmadığını kaydeden Putin, "Elbette hayır, bu açık değil." dedi.

Rusya’nın nükleer gücünü alarm durumuna geçirdiği ile ilgili soruya yanıt veren Rus lider, "Biz bunu yapmaya hazırdık. Ben bunu arkadaşlarımla paylaştım. Onlara açık bir şekilde Kırım’ın tarihi topraklarımız olduğunu söyledim. Orada Ruslar yaşıyordu ve kendilerini tehlikede hissediyordu. Biz bunu boş veremezdik. Bunu bir darbe ile yapmadık." şeklinde konuştu.

Batılı ortakların binlerce kilometre ötede olduğunu belirten Putin, "Biz oradaydık ve orası bizim toprağımızdı. Ne için savaşacağız? Siz bilmiyorsunuz? Biz bunu yaptık, bunu yapmaya hazırdık. Bu dürüst ve açık bir pozisyon. Yani bu bir yol. Onlar basit bir şekilde bizi bu yönde harekette bulunmaya zorladı." tespitinde bulundu.

Kiev’de darbe gerçekleşmeden önce Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması yönünde herhangi düşüncelerinin olmadığını savunan Putin, sözlerine şöyle devam etti: "Biz Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasını asla düşünmedik. Ancak Kiev’de darbenin olması, meşru olmayan bir şekilde iktidarın el değiştirmesi ve ardından Kırım’daki insanların kendilerini tehlikede hissetmesi sonrası, biz bunu düşündük."