Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ankara ile Türk Akımı konusunda prensipte anlaşma sağlandığını, ancak burada ciddi yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Slovakya Başbakanı Robert Fico ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Medvedev, “Türk Akımı tam teşekküllü önemli bir proje. Elbette, bunun ciddi yasal temellere ihtiyacı var. Tüm dokümanlar hazır. Bu açıdan her şey güzel. Türk yönetimi ile prensipte tüm anlaşmalar sağlandı…” dedi.

Henüz Türkiye’nin kendi ekonomik sahasından Türk Akımı’nın inşası ile ilgili resmi izinleri vermedi. Gazprom resmi izinler olmamasına rağmen Haziran sonunda inşaat çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Resmi anlaşmanın 7 Haziran TBMM seçimleri nedeni ile beklemede olduğu ifade ediliyor. Rus basınına göre ise Ankara doğalgaz indirim pazarlıkları için proje izinlerini koz olarak kullanıyor.

Avrupalı ortaklarını Güney Akım projesinin iptal olmasına neden olduğunu, şimdi bir kısım ülkelerin bundan pişman olduğunu ifade eden Medvedev, “Türk Akımı ile ilgili hikayeyi biliyorsunuz. Avrupalı ortaklarımız Güney Akım’ı torpillediler. Şimdi elbette, bir kısım ülkeler bundan pişman…” şeklinde konuştu.

Slovakya Başbakanı Fico da yaptığı açıklamada, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya ile birlikte Güney Akım’ın uygulanması için kendi alternatif çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Fico, 2020 sonrası Ukrayna ve Slovakya üzerinden Avrupa’ya giden doğalgazın kesilmesi durumunda ülkesinin bütçe kaybına uğrayacağını belirtti.