Kıbrıs Rum Havayolları’nın kapanmasının ardından, Kıbrıs Türk tarafında faaliyet gösteren Diyalog Gazetesi’nden ilginç bir öneri geldi. Ortak bir havayolu kurulması için çağrıda bulunan Diyalog Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, "İşten çıkartılan Rumlardan çalışmayı kabul eden olursa, gazete ve televizyonumuzda iş vermeye hazırız” dedi. Reşat Akar, Kıbrıslı Türk yetkililerin bu hususta harekete geçerek Rumlara iş verebilecek pozisyonda olabileceklerini göstermenin zamanı olduğuna dikkat çekti.


Kıbrıs Türk tarafındaki yetkilileri harekete geçirmek ve uyarmak amacıyla, genel yayın yönetmeni olduğu gazetesinde günlerdir öneriyi manşetten dile getirdiğini ifade eden Reşat Akar, “ Bu, iki toplum açısından ileride barış getirmesi açısından çok önemli. Güven yaratıcı önlem olarak hayata geçirilmesinin faydalı olacağı düşüncesiyle bu öneriyi yaptım. Kıbrıs Türk tarafında ortak bir havayolu düşüncesine siyasilerin hemen hemen tümü ve iş hayatının büyük bir kısmı destek verdi. Ama Rumlardan herhangi bir tepki gelmedi. Bu düşünceyi bizim tarafta eleştiren azınlık bir kesim ise Rumlarla egemenlik üzerine ısrar ediyor.” şekline konuştu.

"KIBRIS'TA TESCİL EDİLMESİ ŞART DEĞİL"

Rumların egemenlikte ısrar ettikleri sürece ortak bir havayolu kurulmasına izin vermeyebilecekleri düşüncesinin doğru olduğuna işaret eden Akar, söz konusu havayolu şirketinin Kıbrıs’ta tescil edilmesinin şart olmadığını kaydetti. Şirketin İngiltere’de tescil edilebileceğini dile getiren Reşat Akar, “Kıbrıslı Türk ve Rum hissedarlar buluşur, yabancı bir ülkede ortak bir havayolu şirketi kurarlar. O havayolu şirketi aracılığıyla hem Larnaka hem Ercan’a turist taşımaya başlarlar. Dolayısıyla böyle bir ortamda iki toplum işbirliği yapmaya başlar. Hem turizme katkı sağlarlar, hem barış yoluna yönelik bir adım atabilirler.” diye konuştu.

"RUMLARA İŞ VEREBİLECEK GÜÇTE OLDUĞUMUZU GÖSTERMEK İSTEDİM"

Rumların bunu kabul edebileceğini kendisinin de düşünmediğine vurgu yapan Akar şöyle devam etti: “Ama bunun hem kamuoyunda tartışılması hem de dünya kamuoyunda Kıbrıslı Türklerin iyi niyetli oldukları konusunda bir değerlendirme yapılması amacıyla ortaya koydum. Umarım değerlendirilir. Nasıl ki onlar işveren sıfatına girebiliyorlar, bizim de bu işveren sıfatına girebilecek güçte olduğumuzu onlara göstermek içindi. Kıbrıslı Rumlardan çalışmak isteyen olursa birkaç kişiyi biz Diyalog Medya Grubu’nda istihdam edebiliriz. Buna ben varım. Varsa bu yönde çalışma niyeti olanlar bizle görüşebilirler. Gerek gazete gerek televizyonda çalışmak isteyenleri işe almayı düşünebiliriz. “