Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’nin zor günlerden geçtiğini belirterek, “Euro başarısız olursa Avrupa başarısız olur“ uyarısında bulundu. Yunanistan’ın henüz borç krizini aşmadığını söyleyen Merkel, “Süreç zorlu” dedi. Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Zirvesi öncesi Federal Parlamentosu’nda konuşan Başbakan Angela Merkel, Avrupa’da Euro krizinin etkisinin devam ettiğini söyledi. “Avrupa’da ekonomik kriz atlatılmış değil, Önümüzde çok zorlu bir yol var” diyen Merkel, Avrupa Birliği Zirvesi’nden beklentileri aşağıya çekti.

Kriz ile ilgili göstergelerin olumlu yönde ilerlemesine rağmen krizin ciddiyetini koruduğuna dikkati çeken Merkel, yapısal reformlara ve kalkınmayı hedefleyen yatırımlara devam edilmesi gerektiğini söyledi. Mali ve ekonomik kriz sonrasında bu yıl ilk defa Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kalkınma verilerinin olumlu seyredeceği beklentisi olduğunu ve işsizliğin adım adım gerilediğini söyleyen Merkel, “Bunlar iyi haberler. Dünya bize bakıyor, Euro bölgesinde tek tek ülkelerde krizle nasıl mücadele ettiğimizi takip ediyorlar. Krizde hızlı bir çözüm imkânı yok. Eğer biz AB olarak birlikte hareket çalışırsak dünyanın daha fazla saygısını kazanırız. Euro barış içinde birleşen ülkelerin en güçlü isteğidir” dedi.

Meclis’teki konuşmasında Yunanistan krizine de değinen Merkel "Tabii ki, bu aralar Yunanistan'ı düşünüyoruz. Yunanistan henüz borç krizini aşmış değil. Daha gidilmesi gereken zorlu bir yol var. Bu yolda birileri yardım edecek ve yolu giden de sorumluluklarını yerine getirecek. Sadece bu şekilde başarılı olunabilir." ifadelerini kullandı. Başbakan Merkel, "Yunanistan yardımı bir zorunluluk olarak kabul etmeli" dedikten sonra şöyle devam etti: "Çipras'ı Pazartesi günü için Berlin'e davet ettim.

AMERİKA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BU YIL

Ziyaretin gerçekleşecek olmasından memnunum. Konuşmamız, belki de tartışmamız için yeterince zamanımız olacak. Euro başarısız olursa, Avrupa başarısız olur. Ben bu noktadayım." Brüksel’de Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşecek olan Merkel, Atina ile yaşanan borç krizinde önemli bir anlaşma sağlanmasını kimsenin beklemediğini kaydetti.

Merkel, AB ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile müzakereleri süren Serbest Ticaret Anlaşması‘nı (TTİP) bu yıl imzalamayı planladıklarını söyledi. Serbest ticaret anlaşmasının Alman ekonomisi için büyük imkânlar sağlayacağını ifade eden Merkel, 2014 yılında ABD ile yapılan ticaret hacminin 96 milyar euroya çıktığını, bürokratik engel ve gümrüğün olmadığı bir ortamda ABD pazarının büyük potansiyeli olduğunu kaydetti.