Alman Parlamentosu'nda dün Akdeniz'deki mülteci trajedisi vesilesiyle özel oturum yapıldı. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD), arama kurtarma operasyonların yanı sıra insan kaçakçılığına karşı mücadeleyi dile getirdi. Başbakan Angela Merkel (CDU) ise, “Biz Akdeniz'de insanların acı çekerek can vermelerini önlemek için her şeyi yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Federal Meclis'te dün Akdeniz'de yüzlerce kişinin hayatına mal olan kaza çerçevesinde mülteci politikaları üzerine özel bir oturum yapıldı. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili İçişleri Bakanı Thomas de Maziere, değişik örnekler vererek mülteci konusunun çok yönlü olduğuna dikkat çekti. “İnsanlara yerine getirilemeyecek umut vermemeliyiz.” diyen De Maiziere, sorunlara kolay ve hızlı çözüm sunulamayacağını ifade etti. Denizde arama ve kurtarma operasyonlarının hemen başlatılmasını isteyen bakan, ayrıca insan kaçakçılığına karşı savaş açılması, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında mülteci paylaşımı adil yapıması gerektiğini vurguladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de mevkidaşının dile getirdiği konulara değinerek, bunun yanı sıra Libya gibi transit ülkelerde siyasi istikrar oluşturulmasının önemini aktardı.

Muhalefetteki partililer ise Federal Hükümete yönelik eleştiride bulundu. Sol Partili Petra Pau, son olayı ‘AB ve Alman mülteci politikalarının iflas ettiğinin belgesi' olarak değerlendirdi. Pau, AB'nin 10 maddelik planında kalkınma ve insanlık gibi konulara yer verilmediğini dile getirdi. Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Katring Göring-Eckardt ise Lampedusa olayından sonra böyle bir şeyin yaşanmayacağı sözü verildiğini hatırlattı. Avrupa'nın uyguladığı cebri icra politikasını ‘zalimce' diye eleştiren siyasetçi, “Bu insanların hayatını kurtarmak için değiştirilmeli.” dedi. Göring-Eckardt, insanlar yasal yollarla gelemediği ve başka çıkar yolu olmadığı için hayatlarını tehlikeye attığının altını çizdi.

Başbakan Angela Merkel ise bugün başkent Berlin'de yapılacak “G7 Diyalog Forumu” öncesi, “Biz Akdeniz'de insanların acı çekerek can vermelerini önlemek için her şeyi yapacağız” açıklamasında bulundu. Olaydan çok etkilendiğini dile getiren Merkel, insanların kaçış sebeplerinin yanı sıra insan kaçakçılığı yapanlarla mücadeleye de önem verileceğini ifade etti.
Federal Kalkınma Bakanı Gerd Müller (CSU) ise arama kurtarma operasyonu Mare Nostrum'un başlatılmasını talep etti. Müller, Morgenmagazin programında bu operasyonun yerine Frontex'in arama kurtarma operasyonu Triton'u devreye sokulmasını hata olarak değerlendirdi.