Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta sonu aşırı sağcıların bir mülteci yurdunun önünde taşkınlık çıkardığı Heidenau’ya gidiyor. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in bugün mülteci yurdunu ziyaret ederek sığınmacılar, yurdun personeli ve fahri görevlilerle görüşeceğini aktardı. Merkel, Heidenau olayları sonrası aşırı sağcı ve Neonazilerin bir mülteci yurdunun çevresinde nefret fikirlerini yaymaya çalışmasını ‘iğrenç’ diye yorumlamıştı.

NAUEN’DE MÜLTECİ MERKEZİNDE YANGIN

Bu arada başkent Berlin’e yakın Brandenburg eyaletindeki Nauen’de sığınmacılar için geçici yurt olarak planlanan bina tamamen yandı. Mülteci yurduna çevrilen spor salonunun birkaç gün sonra kullanıma açılması bekleniyordu. Potsdam Polisi’nin yaptığı açıklamaya göre çıkan yangın kısa sürede tüm binayı kapladı. Yangında kundaklama ihtimali çok yüksek olduğunu aktaran polis sözcüsü, savcılığın soruşturma başlattığını duyurdu.

Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke ise soruşturmaların sonucunda yabancı düşmanı menşeili saldırı olduğu ortaya çıkması durumunda eyaletin savcılık ve polis teşkilatının suçluların bulunması ve hakkettikleri cezaya çarptırılması için her şeyi yapacaklarını vurguladı. Ne şekilde olursa olsun, yabancı düşmanlığına müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizen Woidke, vatandaşlara yabancı düşmanı eğilimlerden uzak durmaları için çağrıda bulundu.

Hatırlanacağı üzere Nauen’de bu yıl içinde mülteci yurdu açılmasına karşı çok sayıda gösteriler düzenlenmişti. Bir mesleki okulun spor salonu Eylül’den Aralık ayına kadar geçici olarak sığınmacıların yerleştirileceği yurda çevrilmesi kararlaştırılmıştı.

LAMMERT: ÜLKEMİZ İÇİN UTANÇ VERİCİ

Diğer taraftan ise Heidenau’daki olaylara tepkiler gelmeye devam ediyor. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert , Heidenau’daki taşkınlıklar hakkında, “Ülkemiz için utanç verici.” dedi. Lammert, WAZ’e yaptığı açıklamada ülke genelinde mültecilere yardımcı olmak isteyenlerin kat kat daha fazla olduğunu dile getirdi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas ise Heidenau’daki yurdun çevresinde oluşturulduğu gibi güvenlik şeridinin ülke genelindeki tüm mülteci merkezlere yaygınlaştırılmasına karşı çıktı. Maas, ARD-Morgenmagazin programında yaptığı açıklamada bu tür önlemin Heidenau’da mantıklı olduğunu, ancak mültecilerin sadece güvenlik şeridinin arkasında kendilerinin güvende hissetmelerinin kabul edilemeyecek durum olduğunu vurguladı.