Ukrayna krizinin çözümü için Belarus’un başkenti Minsk’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’nin katılımı ile Normandiya formatında 'Dörtlü Zirve' başladı. Putin ve Poroşenko zirve sırasında tokalaşırken, liderlerin ortak bir deklarasyona imza atması bekleniyor.

Interfax’a açıklamada bulunan Rus diplomatik kaynaklar, “Minsk anlaşmasının uygulanması konusunda ortak bir deklarasyon imzalanması bekleniyor. Liderler, üçlü Temas Grubu’nun (Rusya, Ukrayna, AGİT ve yerel temsilciler) planına da destek verecek.” bilgisini paylaştı.

Yaklaşık 500 kadar basın mensubunun takip ettiği zirve öncesi liderler herhangi bir açıklamada bulunmadı. Minsk zirvesi bir hafta boyunca devam eden yoğun diplomasi trafiğinin sonunda gerçekleşti.

Başlangıçta dörtlü olarak başlayan zirve, dışişleri bakanlarının da katılımı ile genişletilmiş formatta devam etti.

Liderler, 2 saat süren görüşmenin ardından toplantılara ara vererek ev sahibi Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, görüşmelerden olumlu sonuç alınmasını beklediklerini söyledi.

Doğu Ukrayna’da ateşkesin sağlanması, ağır silahların sıcak bölgeden çıkarılması, esir takası, Rusya sınırının güvenliği, Donbas’ta erken yerel seçimler ve hükümetin kurulması, insani yardımlar ve Donbas’ın statüsü ile ilgili konular detaylı bir şekilde ele alınıyor.