Fransa, 7 milyar dolar karşılığında 24 adet savaş uçağı satma konusunda anlaştığı Mısır'a ilk teslimatını Temmuz ayında yapacağı açıklandı.

Mısır geçtiğimiz Şubat ayında Fransa'yla 24 adet Rafale tipi savaş uçağı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na savaş gemisi alımı için anlaşma sağlamıştı. Mısır Silahlı Kuvvetleri, toplam maliyeti 7 milyar doları bulan askeri araçlardan 3 Rafale jetinin Temmuz ayı içinde teslim edileceğini açıkladı Silahlı Kuvvetler, teslim edilecek üç uçağın, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 'çılgın projesi' olarak da bilinen Süveyş Kanalı'na paralel yeni kanalın açılışında gösteri uçuşu yapacağı belirtildi.

1991 yılında yapımına başlanan Rafale savaş uçakları halihazırda Fransa Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Geçtiğimiz ay Katar, bu uçaklardan 7 milyar dolar değerinde 24 adet sipariş verdiğini duyurmuştu.

Paris yönetimi, Rafale savaş uçaklarını Hindistan'a da satmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı. Söz konusu savaş uçakları iiçn Brezilya ve Libya'yla da görüşmeler yapmış ama bir netice alamamıştı. Fransa'nın, elinde kaldığı iddia edilen uçakları, Ortadoğu devletlerine cazip imkanlar sunarak satması dünya kamuoyunun dikkat çekmişti.