Masr el-Youm Gazetesi kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Enver el-Havari, son iki yıldır Türkiye'de basına ve Hizmet Hareketi'ne yönelik uygulanan baskıları yorumladı. İktidarı elinde bulunduranların, Fethullah Gülen Hocaefendi ve camiaya yönelik ağır sözleri ve hakaretlerinin kendi kıymetlerini ortaya koyduğunu ifade eden duayen gazeteci, "Kazanan, her halükarda Hizmet Hareketi oldu." dedi. Masr el-Youm gazetesi köşe yazarı el-Havari, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “siyasal İslam”ı, Fethullah Gülen’in ise “gerçek İslam”ı temsil ettiğini söyledi. Kendisini, “dini değerlere sımsıkı bağlı bir liberal” olarak tanımlayan Mısırlı gazeteci, Türkiye’nin dışarıdan nasıl göründüğünü ise şöyle özetledi: "Şimdilerde Türkiye'de tek olmak isteyen Erdoğan ve AKP, Ortadoğu ve hatta dünyada tek kaldı, yalnızlaştı."

Ortadoğu'nun en saygın gazeteleri arasında gösterilen Suudi Arabistan menşeli Şark el-Avsat ile Mısır'da basılan bölgenin en büyük gazetesi el-Ahram'da Ortadoğu masası editörlüğü de yapan El-Havari, Fethullah Gülen Hocaefendi hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Hocaefendi'nin bütün hayatını Peygamber Efendimiz’in (sas) misyonu ve vazifeleri neyse bunlara adadığını görüyoruz. İnsanları cehaletin karanlığından ilmin aydınlığına davet ediyor; insanlığa yapılacak en büyük hizmet budur."

HİZMETİN ESAS DÜŞMANI HÜKÜMET VEYA ŞAHISLAR DEĞİL

Ortadoğu'da özellikle Arap Birliği bünyesinde Arap ve İslam ülkeleriyle ilgili projelere de imza atmış olan el-Havari, Hizmet Hareketi'nin insanlara 'merhamet eli' uzatarak ilimle hizmet ettiğine dikkat çekti.

Duayen gazeteci, Gülen ve Hizmet Hareketi'nin “3 düşmanı olduğunu” vurguladı. Bunların ne Türkiye hükümeti ve ne de destekçileri olduğunu dile getiren el-Havari, Hizmet'in düşmanlarını şöyle tarif etti: "İnsanlığın değişmeyen düşmanlarının cehalet, fakirlik, tefrika (ayrılık) olduğunu, Hizmet’in tüm dünyadaki faaliyetlerinden çok rahat anlayabiliyoruz. İşte bu düşmanlarla mücadele edenlerin, kişileri hedef alacağını kimseye inandıramazsınız."

ERDOĞAN SİYASAL, HOCAEFENDİ İSE GERÇEK İSLAMIN TEMSİLCİSİ

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın günümüzde maalesef siyasal İslam’ın temsilcisi olduğunu” vurgulayan gazeteci yazar el-Havari, İslam dünyasında bu söylemle yola çıkanlara uyarıda bulundu. El-Havari, bu durumda uluslararası arenada her zaman en büyük bedeli yine İslam'ın ödediğine dikkat çekti.

Konuşmasında İran'a da atıfta bulunan duayen gazeteci, "Dünyada siyasal İslam'ın savunucuları tarafından işlenegelen hatalar, yanlışlar ve günahların hepsi İslam ile anılmıştır. İslam devletlerinde ise işlenen bu tür günahlara bir kılıf bulunarak halka, dini bir vecibeyi yerine getirmenin gururu anlatılmıştır." dedi. El-Havari, Erdoğan'ın yaptığının da bundan öte bir şey olmadığını söyledi.

BU BASKILAR UZUN SÜREMEZ; TÜRK HALKI YANLIŞLARI FARK EDECEK

El-Havari, Hocaefendi'nin ise tamamen İslami 'nas'larla konuştuğunu, cevaplarında yine İslam tarihindeki örnekleri kullandığını aktardı. Tecrübeli yazar el-Havari "Dolayısıyla Erdoğan ve çevresindekilerin sloganik söylemlerle kişileri sokağa dökmeye çalışması 'siyasal İslam’ı, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin ise gerçekleri ifade ederek insanların vicdanlarını harekete geçirmesi ise ‘gerçek İslam'ı temsil ediyor." dedi.

Son dönemde medya ve gazetecilere yönelik artan baskı ve tutuklamaları ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de tek oyuncu olma hırsına bağlayan el-Hevari, bu baskıların fazla uzun süremeyeceğinin altını çizdi.

"TEK ADAM OLMAK İSTEYEN ERDOĞAN, ORTADOĞU'DA HATTA DÜNYADA TEK KALDI"

"Kazanan, her halükarda Hizmet Hareketi oldu." diyen el-Havari, Türkiye toplumunun yapılan yanlışları er ya da geç fark edeceğini ve bu durumdan en fazla zarar göreninin ise Erdoğan ve AK Parti hükümetinin olacağını bildirdi. "Gerçekleri söyleyen, dosttur." diyen gazeteci yazar Enver el-Havari, Türkiye'nin dostu olduğunu, dolayısıyla bu eleştirileri yaptığını aktardı.

Türkiye’yi yakından takip ettiğini vurgulayan tecrübeli gazeteci, böyle giderse Türkiye'nin hiçbir ülkeye model olamayacağını söyledi. Duayen gazeteci, Türkiye ve AK Parti'nin son yıllarda düştüğü durumu ise şöyle özetledi: "Şimdilerde Türkiye'de tek olmak isteyen Erdoğan ve AKP, Ortadoğu ve hatta dünyada tek kaldı, yalnızlaştı."