Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk’te anlaşma sağlanmasına rağmen, Avrupa Birliği’nin ek yaptırımları uygulamaya koyması Moskova’nın sert tepki göstermesine neden oldu.

AB ülkelerini Kiev’de bulunan “savaş cephesine” göre hareket etmekle suçlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Donbas’taki çatışmaların nedenlerinin ön yargı ile analiz edildiği eleştirisi getirdi. Bakanlık ek yaptırımlara karşılık verileceği uyarısında da bulundu.

Ek yaptırım kararını “saçma” olarak niteleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Brüksel’de ve AB başkentlerinde yaptırım mekanizmaları kontrol edilemiyor. Rusya’yı zayıf gösterme çabaları sürüyor. Brüksel’in siyasi çözüm arayışları ile bağdaşmayan bu kararına gerekli cevap verilecek…” ifadeleri kullanıldı.

Ek yaptırımların uygulamaya konmasının sürpriz bir gelişme olduğu belirtilen açıklamada, Brüksel’de Ukrayna krizinin çözümüne yönelik ümitlerin ortaya çıktığı dönemde, acele yaptırımların gündeme geldiğine dikkat çekildi.

Rusya’ya yönelik yaptırımları zarar verici girişim olarak değerlendiren Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da, “Bu tür adımlar Minsk anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştırmıyor. Tersine hiçbir şeyin değişmediği, AB’nin Rusya’ya yönelik baskıya istekli olduğu izlenimini oluşturuyor.” eleştirisi getirdi.