Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ordusunun Ukrayna’ya girdiği yönündeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını, elinde kanıt bulunanların bunu ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Kiev yönetiminin, Rus ordusunun Ukrayna’ya girdiği ve çatışmalara katıldığı yönündeki iddiasıyla ilgili sorulara cevap veren Lavrov, “Eğer böyle bir iddianız varsa, bundan eminseniz kanıtları ortaya koyun. Ancak kimse kanıt sunmuyor. Donetsk’te Malezya havayollarına ait uçağı Rusya’nın düşürdüğünü iddia eden Kiev ve ABD kanıt ortaya koyamadı. Bu yüzden bizden bir şey talep etmeden önce, bir şeyleri yapmayı sonlandırmalısınız. Lütfen biz bunu yapmışsak bunun kanıtlarını sunar mısınız?” çağrısında bulundu.

NATO ve Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna’ya yönelik silah sevkiyatının uluslar arası anlaşmalara aykırı olduğunu savunan Lavrov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir çok kez Ukrayna’da Rus ya da Sovyet yapımı dışında silahların olmadığını söyledi. Ancak, son günlerde NATO ve AB ülkeleri Ukrayna'ya silah sevkiyatına başladı. Biz çatışma alanına silah gönderilmesinin AB ve AGİT anlaşmalarına aykırı olduğuna inanıyoruz.” eleştirisi getirdi.

UKRAYNA BARIŞINDA MİNSK MUTABAKATI TEMEL OLMALI

Ukrayna’da savaşan tarafların Minsk Mutabakatı temelinde barış konusunda zorlanması gerektiğini vurgulayan Lavrov, üçüncü ülkelerin sürecin organizasyonuna katkı sağlamasını talep etti. Ukrayna’da temel sorunun ulusal çapta diyalog sürecinin başlamaması olduğunu tekrarlayan Lavrov, Normandiya ve diğer formatlarla diyalog kurulmasına katkı sağlanması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Rusya’nın çatışma bölgesinde her türlü ağır silahın çekilmesine yönelik teklifini değerlendirmek istediğini kaydeden Lavrov, sözlü yanıt aldıkları bilgisini paylaştı. Donetsk ve diğer kentlerdeki operasyonların kısa sürede sonlandırılması çağrısında bulunan Rus Bakan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirtti.

DERHAL ÇATIŞMALAR SONLANDIRILMALI

Berlin’de yapılacak Normandiya Formatı (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) Dışişleri Bakanları toplantısında derhal çatışmaların sonlandırılması çağrısı yapacaklarını ifade eden Lavrov, Kiev ve Donbas’ın uzlaşacağı her türlü çözüm çalışmalarına katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Ukrayna genelinde ekonomik ilişkilerin tekrar canlandırılması gerektiğine işaret eden Lavrov, ülkede birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.