Almanya'da muhalefet partileri, Federal Meclis’in yayınladıkları belgelerden dolayı haklarında vatana ihanet soruşturması açılan 2 gazeteci olayını gündemine alması için harekete geçti. Yeşiller Partisi, Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Başsavcı Harald Range, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Hans- Georg Maassen’in dinlenmesi için Meclis Adalet Komisyonu’na başvurdu. Federal Meclis’in Eylül ayında açılışının beklemeden komisyonun toplanması gerektiğini söyleyen Yeşiller Partisi Parlamento İdari Sorumlusu Britta Hasselmann, basın özgürlüğüne baskı iddialarının önemli olduğunu ifade etti.

Federal Başsavcı Range’nin gazetecilere vatana ihanet soruşturmasıyla hata yaptığını söyleyen Yeşiller Partisi Grup Başkanvekili Dr. Konstantin von Notz, “Tabii ki burada Federal Savcı hata yaptı ve iki gazeteciye vatana ihanet soruşturması açmanın sorumluluğunu üstlenmeli. Bilirkişi raporunun arkasına sığınmak bu gerçeği değiştirmez. Benzeri hataları İçişleri ve Adalet bakanları da yaptı. İçişleri Bakanı, BVf Başkanı Maassen’in vatana ihanet suç duyurusunda bulunmasını engelleyebilir, Adalet Bakanı da basın özgürlüğü tarafına kesin tavır alabilirdi. Bu nedenle biz Federal Meclis’e kapsamlı bir bilgi verilmesini talep ediyoruz“ sözleriyle Federal Hükümet'in cevaplaması için soru önergesi verdiklerini duyurdu.

Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger federal hükümetin soru işaretlerini gidermediği takdirde muhalefet olarak Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için harekete geçeceklerini açıkladı. Başsavcı Range’nin istifasını isteyen Riexinger, Federal Adalet Bakanı’nın hareket geçmesini istedi.

50 SONRA GAZETECİLERE VATANA İHANET SORUŞTURMASI AÇILIYOR

Almanya’da yaklaşık 50 yıl sonra ilk kez gazetecilere açılan vatana ihanet soruşturmasına tepki gösteren basın mensupları, söz konusu belgeleri sızdıran kişiler hakkında değil de yayınlayan gazetecilere soruşturma açılmasını eleştirdi. İki gazeteciye yayınladıkları belgeler nedeniyle Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans- Georg Maassen’in suç duyurusu üzerine “vatana ihanet“ soruşturması başlatan Federal Başsavcı Harald Range, başta Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) olmak üzere siyasilerin basın özgürlüğü uyarısını “Yargı bağımsızlığına saldırı“ olarak değerlendirdi.

Karlsruhe’de bulunan Başsavcılık ’ta basın toplantısı düzenleyen Başsavcı Range, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 15 Nisan 2015’te netzpolitik.org internet sitesinin yayınladığı belgeler hakkında yaptığı vatana ihanet suç duyurusu için 19 Haziran 2014’te bağımsız bir hukukçudan bilirkişi raporu istediğini ve bilirkişi raporunun belgelerin devletin gizli belgesi olduğu yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Bilirkişi raporunu Federal Adalet Bakanlığı’na gönderdiğini belirten Başsavcı Range, bakanlıktan kendisine “Biran önce bilirkişi raporu sürecini durdurması ve bilirkişiye verdiği görevi geri çekmesi“ talimatı geldiği kaydetti.

“Basın ve fikir özgürlüğü yüksek bir değerdir. Fakat bu özgürlük hakkı internette sınırsınız değildir. Gazeteciler hukukun dışında değildir. Hukuka uyulup uyulmadığını belirlenmesi yargının görevidir. Bu görev sadece siyasi baskılardan bağımsız olunursa yerine getirilebilir. Yargı bağımsızlığı da basın ve fikir özgürlüğü gibi anayasal güvence altındadır“ diyen Başsavcı Range, Adalet Bakanı Maas’a karşı çıkış yaptı. Başsavcı Range, soruşturmaya baskı yapmanın yargı bağımsızlığı için kaldırılamayacak bir saldırı olduğunu ifade etti.