Baden-Württemberg’e (BW) Kosovo’dan gelen mülteci sayısındaki hızlı artış eyalet hükümetini harekete geçirdi. Eyalet Başbakanlık müsteşarı Silke Krebs (Yeşiller) ile Avrupa Birliği Bakanı Peter Friedrich (SPD) Kosova’ya gitti. Her iki yetkili Kosova’da mevcut durumu yerinde görerek ilgili makamlarla görüşmeler yapacak. Ocak ayından bu yana Kosova ve Arnavutluk’tan BW ve Bavyera’ya gelen mülteci sayısı hızla artıyor. Eyalet hükümeti bu ülkelerden yapılacak iltica başvurularının hangi kriterlere göre reddedileceğini ve başvuru yapanların ne zaman geri gönderileceğini kesin olarak belirlemek istiyor.

Geri gönderilmek istenen mültecilerle ilgili tartışmalar ise sıcaklığını koruyor. Hükümet adına Kosova’ya giden Bakan Friedrich ve müsteşar Krebs’in gözlemleri ve temaslarının hükümetin mültecilerle ilgili bundan sonraki atacağı adımlarda belirleyici olacağı tahmin ediliyor. Şubat ayı itibariyle eyalete gelen her iki mülteciden birinin Kosovalı olduğu kayıtlara yansıdı. Ocak ayında ise her üç mülteciden biri Kosovalı idi.

Geçtiğimiz yıl aynı döneme eski Yugoslavya olarak tabir edilen ülkelerden eyalete gelen mülteci oranı yüzde 35 civarındayken bu oran Ocak 2015’te yüzde 67, Şubat’ta ise yüzde 85 civarında gerçekleşti.