Zaman Gazetesi Rotterdam Temsilciliği'nin organize ettiği konferansta okurlar ile bir araya gelen Mümtaz'er Türköne, gündemi değerlendirdi. Türklerin Ahmet Yesevi hazretleri önderliğinde İslamiyete yaptığı katkıya dikkat çeken Türköne, İslam dünyasına verdiği zararla anılan Cengizhan'ın günümüzde esamesinin okunmadığını söyledi.

"Bin yıl geriye gidin bakalım. Bu gün sizlerin yaptığınızı geçmişte kim yapıyordu" diye soran Türköne, "Bu birlikteliği birilerinin rehberliği ile yapmış Ahmet Yesevi hazretleri. Orta Asya'dan çıkmış, dervişlerini yetiştirmiş. Salmış dünyanın her yerine. Cengizhan gelmiş, Yesevi Hazretlerinin kellelerinden tepeler oluşturmuş. Cengizhan öldükten sonra esemesi okunmamış. Yesevi hazretlerinin yaptığı ise hala konuşuluyor." ifadelerini kullandı.

YARINA KALACAK OLAN ŞEYLERE BAKMAK LAZIM

İktidarların bir gün var, bir gün yok olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, "28 Şubat döneminde Türkiye'de olanlardan nasıl bahsediyor isek, aynı şekilde bu süreçten aynı şekilde bahsederiz." dedi.

Türkiye'de şu an yaşananların aslında hiç biri önemi olmadığını söyleyen yazar, "Üzerinde durulacak şeyler değil. Kalıcı olacak şeylere bakmak lazım. Yarına kalacak olan şeylere bakmak lazım. Sabun köpüğü gibi dağılacak şeylere bakmamak lazım. Siyaset hırsla, daha doğrusu iktidar hırsı ile, mevki makam hırsı ile yapılan şey. Kişilerin rekabeti ile kişilerin mücadelesi ile birbirinin itişip kakışması ile kaim olan bir şey. Ama iyilik, doğruluk ve güzellik, bu toplumu var eden, bu toplumu güçlü kılan, bu toplumu sürekli kılan işlere bakmak lazım." diye konuştu.

BU YAŞADIĞIMIZ SÜREÇTE CİDDİ HAYIRLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

İyilik, fedakarlık, toplumu var etmek ve toplumu yaşatmak için gösterilen çabanın yerine başka bir şey konulamadığına dikkat çeken Prof Dr. Mümtaz'er Türköne, "Kalıcı olan bu değerlerdir. Kalıcı olacak. Bizden sonra ki nesillere intikal ettirebileceğiniz, bizden sonraki nesillerin de o gün bir şeyleri yaşar iken yahu geçmişte atalarımız şunları yapmıştı diye, hayırla yad edeceğimiz şeyler." şeklinde konuştu.

Siyasetin rekabet olduğunu vurgulayan yazar, "Bugün eline güç geçer. Öbür gün kaybeder gücünü. İki günde üç günde birden bire her şey değişmiştir. Öteki değişir mi? Mümkün değil kökünü kazısanız değişmez. Her şerde bir hayır vardır. Ben bu yaşadığımız süreçte çok ciddi hayırlar olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.