Berlin Adalet Senatörlüğü Müslüman mahkumların dini ihtiyaçlarını karşılamak için Danışma Konseyi kurdu. İslami derneklerden temsilcilerin yer aldığı konseyde, Berlin hapishanelerinde bulunan Müslüman mahkumlarına sunulacak dini hizmetler görüşülecek.

Alman hapishanelerinde yatan Müslüman mahkumların dini ihtiyaçlarını karşılamak için Berlin Adalet Senatörlüğü örnek bir adım atıyor. Berlin Adalet Senatörü Thomas Heilmann, Berlin hapishanelerinde yatan Müslüman mahkumlar için Danışma Konseyi kuruyor.

İlk oturumunu 19 Şubat 2015’te gerçekleştirecek konsey, Berlin’deki mahkumların cuma namazları ve oruç başta olmak üzere birçok dini vecibeleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçecek. Berlin hapishanelerinde yaklaşık 800 Müslüman mahkum olduğunu söyleyen Senatör Heilmann, şunları söyledi:

“Nasıl Katolik, Protestan ve Yahudi mahkumlar için inançlarını yaşamaları hususunda muhatap varsa, Müslüman mahkumlar için de aynı hizmetler sunulacak. Bu zamana kadar Müslüman mahkum bir konuyu inancı gereği istediği veya reddettiği durumlarda bilgimiz olmadığı için çözüm bulamıyorduk. Danışma Konseyi ile Müslümanların ihtiyaçlarını ve taleplerini değerlendireceğiz bir danışma kurulu olacak."

Berlinli mahkumlar için oluşturulacak Danışma Konseyi’nde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Semerkant Derneği, İslam Forum, Almanya Şii Cemaati ve Müslüman Mahkumlar İçin Çalışma Grubu yer alacak. Yılda dört defa resmi olarak toplanması beklenen konsey, ihtiyaç olduğu durumlarda bir araya gelebilecek. Berlin’deki Müslüman mahkumlara düzenli olarak imamların hizmet götüreceğini söyleyen Thomas Heilmann, imamların dini cemaatler tarafından belirleneceğini söyledi.

Şu anda altı imamın hapishanelere gittiğini hatırlatan Adalet Senatörü Heilmann, Danışma Konseyi’nin Müslüman mahkumların İslami yaşantılarını kolaylaştıracağını kaydetti. Müslümanların dini inançları icabı suç işlememeleri gerektiğini ifade eden Heilmann, Müslüman mahkumlara bunu hatırlatacaklarını dile getirdi.

HAPİSHANELERDE RADİKALLEŞME TEHLİKESİ YOK

Berlin hapishanelerinde toplam 4 bin 800 mahkum olduğunu ve bunların 800’ünün Müslüman olduğunu söyleyen Heilmann, hapishanelerde radikalleşme eğilimine rastlamadıklarını kaydetti. Terör örgütü IŞİD ile bağlantılı hapishanelerde 8 kişinin tespit edildiğini söyleyen Heilmann, Danışma Konseyi sayesinde Selefilerin hapishanelerde etkin olmasının da önüne geçileceğini belirtti.