Fransa'nın güneyindeki Beziers'de anaokulu ve ilkokula giden Müslüman çocukları fişlediğini itiraf eden aşırı sağ partili Belediye Başkanı Robert Menard polise ifade verdi.

Hakkında 'etnik kimliğe göre yasadışı fişleme' suçlamasıyla soruşturma açılan Menard, bugün Montpellier Bölge Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek ifade verdi. Katıldığı bir televizyon programında kendi şehrindeki öğrencilerin istatistiğini tuttuğu yönünde açıklamalarda bulunan Menard'ın bu ifadeleriyle ilgili polise 1 saat ifade verdiği belirtildi.

"YASAL DEĞİL AMA YİNE DE YAPTIK" İTİRAFI

2014 yılındaki yerel seçimlerde aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) desteğiyle seçimleri kazanan Beziers Belediye Başkanı Menard, France 2 Televizyon kanalında, kendi şehrinde okul giden çocukların yüzde 64,6'sını Müslümanların çocukların oluşturduğunu söylemişti. Robert Menard, açıkladığı Müslüman öğrenci sayısının kendi belediyesinin tuttuğu rakamlar olduğunu belirterek, "Buna yasal olarak hakkımızın olmadığını biliyorum. Ama yine de yaptık." ifadelerini kullanmıştı.

Belediyenin sınıf sınıf Müslüman öğrenci sayısından haberdar olduğunu belirten Menard, bunu öğrenmek için çocukların isimlerine bakmanın de yeterli olacağını iddia etmişti. Belediye başkanının açıklamaları büyük tepki çekmiş, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls, Menard'ı sert bir dille eleştirmişti.

Fransa'da 1978 yılında çıkarların yasa etnik ve dini istatistik gerçekleştirmeye izin vermiyor. Belediye Başkanı Menard, suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis ve 300 bin Euro'ya kadar da para cezasına çarptırılabilecek.