Yerel basında yer alan haberlerde, Ulusal Demokratik Bodoland Cephesi (NDFB) adlı ayrılıkçı örgüte mensup militanlarca düzenlenen saldırıda ölü sayısının daha da artmasından endişe edildiği belirtildi.

Mumbai'de İngilizce basılan "Eastern Crescent" adlı aylık derginin Yazı İşleri Müdürü Burhanuddin Qasmi, saldırıların meydana geldiği bölgeler arasındaki Baksa'da çok sayıda Müslümanın kaybolduğunu belirtti.

AA'ya konuşan Qasmi, Baksa ve diğer köylerden kaçan çok sayıda Müslümandan haber alınamadığına dikkati çekerek "Ölü sayısı büyük ihtimalle artacak" dedi.

Yerel bir Bodo liderinin olaydan 3 gün önce, yakın bir zaman içinde Assam'da yapılan ulusal seçimde kendi seçtiği Bodo adayına oy vermedikleri düşüncesiyle saldırının meydana geldiği bölgedeki Müslümanları tehdit ettiğini öne süren Qasmi, "Bu şiddetin, doğrudan doğruya Müslümanların oy verme eğilimine yönelik algıdan kaynaklanması çok üzücü" diye konuştu.

Yetkililerce daha önce yapılan açıklamalarda, NDFB militanlarının Baksa ve Kokrajhar bölgelerinde düzenledikleri saldırılarda 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Baksa'da önceki gün akşam saatlerinde 4 kişinin Bodo isyancıları tarafından açılan ateşle öldürülmesiyle başlayan şiddet olayları yine aynı saatlerde Korkrajhar'da düzenlenen 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla sürdü. Ardından Baksa'da dün düzenlenen en az 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, bugün sabah saatlerinde de yeni saldırılar düzenlendi.

Silahlı Bodo isyancılarının, saldırının düzenlendiği günden itibaren bölgedeki Müslümanlara ait 50'den fazla evi ateşe verdiği bildiriliyor.

Televizyon kanallarında yer alan haberlere göre, Hindistan polisi Bengalce konuşan Müslümanlara yönelik düzenlenen 4 saldırıyla ilişkilileri olduğu gerekçesiyle şu ana kadar 12 kişiyi tutukladı, ayrıca 8 kişiyi sorguya çekmek amacıyla gözaltına aldı.

Hindistan ordusu ve korucu güçleri bugün sabah itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen Baksa ve diğer köylere askeri yürüyüşler düzenledi.

Assam eyelet yönetimi, saldırıda hayatını kaybeden her bir kişi için en yakın akrabasına 5000 bin dolar ödeyeceğini duyurdu. Hindistan'daki federal hükümetin de aynı miktarda parayı tazminat olarak ödemesi bekleniyor.

Bodo azınlığına mensup isyancılar, bölgedeki Bodolar için ayrı bir vatan talebiyle onlarca yıldan beri Hindistan hükümetine karşı silahlı mücadele yürütüyor.

Ayrılıkçı Bodo isyancıları bölgede bulunan büyük Müslüman nüfusu, bölgesel ve etnik demografi için bir tehdit olarak görüyor ve bu nedenle Bengalce konuşan Müslümanları kanunsuz olarak bu topraklara yerleşen göçmenler olmakla suçluyor.

Bodo azınlığına mensup isyancılarla bölgedeki Müslüman arasında 2012'de çıkan çatışmalarda 80 kişi hayatını kaybetmiş, 400 bine yakın kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.