Endonezya, Myanmar'dan kaçan ve denizde gemilerde mahsur kalan 582 Rohingya Müslümanını ekipler göndererek kurtardı.

Myanmar'dan kaçan ve yakıtları bitince gemilerde mahsur kalarak 3 ay boyunca okyanusun ortasında yaşam mücadelesi veren 666 Rohingya Müslümanını, Malezya ve Tayland kabul etmemişti. Yolculuk boyunca yiyecek ve temel ihtiyaç malzemeleri tükenen göçmenlerden 84 kişi hayatını kaybetmişti. Bu sabah denizde mahsur kalan toplam üç gemide bulunan 582 Rohingya Müslümanı, Endonezya ekipler göndererek karaya ulaştırdı. Gemilerden alınan açlık, susuzluk ve hastalıkla boğuşan Rohingya Müslümanı, Endonezya'nın Açe eyaletine bağlı Lhokseukon şehrinde devlete ait bir spor kompleksine yerleştirildi.

Yiyecek, su ihtiyaçları karşılanan göçmenler, geçici olarak spor kompleksinde topluca tutuluyor. Göçmenlerin gelecekte memleketlerine geri gönderilmesi veya Endonezya'ya yerleştirilmesi hakkında tam bir belirsizlik hakim. Myanmar'ın Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşamaya mahkum tutulan ve ilk fırsatta kaçan Rohingya Müslümanları ile Endonezyalı yetkililer arasında ise dil problemi yaşanıyor. İçlerinde biraz İngilizce bilenler, yetkililer ile Arakanlılar arasında iletişimi sağlamaya çalışıyor.

Endonezya Göçmenler Bürosu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Açe'ye çok sayıda kaçak göçmen geldi. Endonezya ilk olarak Arakanlıları kabul etmedi; ancak yaşanan trajedi dolayısı ile göçmenlere sahip çıkıldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk üç ayında Bangladeş'ten ve Myanmar'dan gelen Rohingya Müslümanlarının da içinde bulunduğu göçmelerin sayısı 25 bini buluyor.