Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Yemen’e asker gönderimi ile ilgili parlamentonun ‘tarafsızlık’ kararından sonra başkent İslamabad’daki başbakanlık konutunda sivil ve askeri yetkililerin katıdığı üst düzey toplantı düzenledi.

Toplantının ardından basın toplantısı düzeneleyen Şerif, "İran Dı işleri Bakanı Cevad Zarif’e Yemen’deki meşru hükümetin devrilmesinin bölgede büyük riskler doğuracağını, Yemen’deki nüfuzunu kullanmalarını ve Husileri müzakere masasına oturması konusunda ikna etmelerini söyledim.’’ dedi.

"SUUDİ ARABİSTAN’A ASKER GÖNDERDİĞİMİZ SÖYLENTİLERİ ASILSIZ"

Şerif ayrıca, "Yemen konusunda parlamentonun aldığı karar sonrası gelen tepkileri gördük. Medyada çıkan birçok şey gerçeği yansıtmıyor. Suudi Arabistan’a sınırlarını korumak için asker gönderdiğimiz söylentileri asılsızdır.’’ dedi. Şerif, parlamentonun Yemen’e asker gönderilmemesi yönündeki kararını yinelerken, "Suudi kardeşlerimiz ile omuz omuza duracağız." ifadelerini kullandı.

Bazı medya organlarının spekülatif haberler yaparak Arap kardeşleri ile aralarında gerginlik yaratma eğiliminde olduğunu söyleyen Şerif, "Biz zaten Suudiler ile sürekli temas halindeyiz.’" şeklinde konuştu.

Pakistan Parlamentosu geçtiğimiz hafta, yakın müttefiki Suudi Arabistan’ın Yemen’deki askerî harekâta istediği desteği vermemişti. Tasarıda Yemen’e askerî müdahale seçeneğine kapı kapatılırken, "Suudi Arabistan’ın toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesi halinde S. Arabistan ve halkıyla ‘omuz omuza’ mücadele etme" sözü verilmişti.

Öte yandan, Parlamentonun 5 gün süren görüşmelerden sonra Yemen'e asker göndermeme kararı almasına önceki gün tepki gösteren Muhammed Gargaş, Pakistan ve Türkiye’nin Yemen meselesine karşı aldığı tavrın Arapların güvenliğine verdiği önemin bir kanıtı olduğunu illeri sürmüştü. Muhammed Gargaş," Öyle görünüyor ki İslamabad ve Ankara için Tahran daha önemli.’’ ifadesini kullanmıştı.